Turşu, çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen bir çözeltide bekletilip uzun süre saklanabilecek duruma getirilmesi sonucu elde ediliyor. Ülkemizde turşu kültürünün oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz. Salatalık, acur, lahana, pancar, taze fasulye, bamya, biber, yeşil domates, yeşil erik ve patlıcan sofralarımızda en sık gördüğümüz turşu çeşitleri…
Turşunun sofralarımızda önemli ve lezzetli bir yeri var, bununla birlikte turşunun geçmişi sandığımızdan çok daha eskilere dayanıyor. Öyle ki turşu, Antik zamanlarda bir güzellik unsuru olarak kabul ediliyordu. Hatta Kleopatra, güzelliğinde turşunun da payı olduğunu düşünüyordu. Aristo hastalıkları iyileştirici etkisine övgüler düzerken, Roma imparatorları askerlerini güçlendirmek için ona başvuruyordu. Denizaşırı ülkelere yol alan gemilerde denizcilerin ambarlarında bulunan fıçılar da turşu doluydu.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor!
- Yararlı bakterileri barındıran turşunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor.
- Metabolizmayı da hızlandıran turşunun suyu da en az turşu kadar faydalı.
- Son yıllarda yapılan araştırmalar, turşu suyunda bulunan asetik asitin vücuttaki yağ birikimini bastırdığını ve metabolizmayı hızlandırdığını söylüyor.
- Turşunun faydaları arasında doğal probiyotik sağlama özelliği de önemli, probiyotiklerin sindirim sistemi üzerindeki sayısız yararları bulunuyor.
- Ayrıca taze toplanmış sebze ve meyvelerden yapılan turşu, bu besinlerin içeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur.