İngiltere’nin ve Avrupa tarihinin en uzun saltanatlarından birine sahip Kraliçe II. Elizabeth, geçtiğimiz hafta İskoçya’daki Balmoral Kalesi’nde 96 yaşında vefat etti. 21 Nisan 1926 tarihinde doğan kraliçe, son dönemlerinde sağlığıyla ilgili çıkan tüm olumsuz haberlere ve endişeli bakışlara rağmen herkesi şaşırtarak görevinin başında kaldı. Çalışkanlığı ve disiplini ile rol model olan kraliçeyle birlikte anılan kavramlar arasında istikrar ve sürdürülebilirliği saymak yanlış olmayacaktır.
II. Elizabeth, sadece kraliyet görevlerinde değil kişisel yaşantısında da istikrarlı davranmaktan vazgeçmedi. Her konuda olduğu gibi beslenmesinde de disiplini elden bırakmadı. Cenaze töreniyle ilgili detaylar kamuoyunun gündemini meşgul etmeye devam ederken biz 96 yaşına kadar onu ayakta tutan beslenme düzeniyle ilgili merak edilenlere ışık tutmak istedik. Bakın İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı nasıl besleniyormuş?
Öğünleri neye benziyor?
Kahvaltı
Güne, kahvaltıdan önce, küçük bir tabak bisküvi eşliğinde sütsüz ve şekersiz Earl Grey çayı ile başlıyordu. Kahvaltısında gevrek, yoğurt ve akçaağaç şurubu ya da tost ve marmelat yerdi. Bir diğer favorisi ise balıktı. Savaş yıllarından beri çiroza düşkünlüğü bilinirdi. Tütsülenmiş ringa ve mezgit de Kraliçe’nin en sevdiği kahvaltı seçenekleri arasındaydı.
Öğle yemeği
Balık sevgisi kahvaltıyla kalmıyordu. Tipik bir öğle yemeği, ıspanakla servis edilen dil balığıydı. Kraliçe, hafta sonlarında, sebzelerle pişirilmiş, iyi bir rostosunun tadını çıkarmayı severdi. Makarna ve patates gibi nişastalı yiyeceklerden kaçınsa da bir kadeh şarabı reddetmeyeceği bilinirdi.
Beş çayı
En geleneksel İngiliz aktivitelerinden biri olan ikindi çayına, Kraliçe de her gün sadık kalırdı. Bu öğün en sevdiği lezzetlerle kendini şımarttığı zaman dilimiydi. Tam bir çikolata düşkünü olduğu söyleniyor. Çikolatalı bisküvili kekler, eklerler ve çörekler favorileri arasında yer alırdı. Çocukluğundan beri ahududu reçelli minyatür sandviçleri çok severdi. Favori tatlısıysa, çikolatalı bir tart olan Chocolate Perfection Pie.
Akşam yemeği
Kraliçe’nin resmi ziyafetlerinde dört çeşit yemek yense de tek başına yediği akşam yemekleri daha basit olurdu. Genellikle sülün veya geyik eti gibi mülklerinde yakalanan avlardan veya İskoçya’daki mülkü Balmoral’de yakalanan balıklardan oluşan yemekler yerdi. Hazırlanan etler, iyi pişmiş olarak servis edilirdi.
Akşam yemeğini sonlandırmak için genellikle Windsor Kalesi’ndeki seralarda yetiştirilen beyaz şeftaliler veya Balmoral’da yetiştirilen çilekler gibi organik meyveleri tercih ederdi.
Kraliçenin gününü sonlandırmak için sek bir martini ve bir kadeh şampanya aldığı ifade ediliyor. Her gün olmasa da Kraliçe’nin küçük zevklerinden biriydi.
Peki Kraliçe’den ve diyetinden ne öğrenebiliriz?
Kraliçe’nin bağlı kaldığı en önemli kural, abartmamak. Arada sırada alkol ve farklı gıdalar tüketse de her şey ölçülü.
Birçok insanın diyeti yaşlandıkça bozulur. İnsanlar zamanla daha az egzersiz yapar ve tıbbi sorunlar yaşar. Kraliçe’nin yaşam tarzı bize, “Hayatı ihtiyaçlarımıza göre yaşamak gerek” diyor.
Mümkün olduğunca stresten kaçının ve her gün mutlaka egzersiz yapmaya çalışın, yürüseniz bile yeterli. Buna bağlı kalabiliyorsanız, arada Kraliçe’nin de yaptığı gibi kaçamaklar yapmanın yanlış bir tarafı yok.
Kaynak: