Geçtiğimiz yıl vefat eden Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünden sonra İngiliz Kraliyet ailesi, Kral Charles’ın taç giyme töreniyle bu hafta gündemi hayli meşgul etti. Uzun yıllar tahtı ve tacı bekleyen III. Charles, 1066’dan bu yana Westminster Abbey’de taç giyen 40. hükümdar olarak tarihe adını yazdırdı.
Birleşik Krallık’ın tahtta en uzun süre kalan ismi olan Kraliçe Elizabeth’den (tam 70 yıl) sonra onun kadar ilgi görürler mi bilinmez ama yeni kral ve konsort kraliçenin taç giyme töreni milyonlarca kişi tarafından izlendi.
Provaları ve hazırlıkları aylar süren bu ihtişamlı tören iki saat civarında sürdü ve ilk aşama olan Takdim ile başladı. Kral Charles, gelenek gereğince halka takdim edildi.
Canterbury Başpiskoposu Justin Welby, Charles’ı “Mutlak Kral” ilan edip katılımcılardan saygılarını göstermelerini istedi. Katılımcılar “Tanrı Kralı Korusun!” diye bağırdıktan sonra trompetler çaldı. Bundan sonraki aşamalar: Yemin, Mesh Etme, Takdis Töreni, Tahta Çıkma olarak gerçekleşti. Ardından saraya dönüldü ve Buckingham Sarayı balkonuna çıkan kral, kraliçe ve diğer kraliyet ailesi üyeleri halkı selamladı.
Törenin detayları medyanın gündemini daha uzun süre meşgul edeceğe benziyor. Kral Charles’ın yaşamı ve alışkanlıklarıyla ile ilgili gizemler ise ayrı merak konusu. Ne yer ne içer ne sever?
Kralın en sevdiği yemekler
Pandemi döneminde Galler Prensi kimliğiyle ülkedeki yerel peynir üreticilerini desteklemek için instagramdan sevdiği “fırında peynirli yumurta” paylaşması yeni kralın damak tadı hakkında ipucu veriyor. Kaynaklar sanılan aksine Charles’ın şaşaalı kraliyet ziyafetleri yerine şaşırtıcı derecede basit tercihleri olduğunu ifade ediyor.
Kralın resmi ziyaretler dışında günlük yemek tercihlerinde kepekli tahıllar, taze meyve ve sebzeler içeren yemeklerden hoşlandığı belirtiliyor. Mantar, organik yumurta, farklı peynir çeşitleri, atıştırmalık krakerler ve kuzu etini seviyor. Ancak çoğunlukla bitki bazlı bir diyet izliyor ve kendisi hakkında yayınlanan bilgilere göre öğle yemeğini de tamamen atlıyor.
Ara sıra sülün etli turta ve mantarlı risotto gibi kaçamaklar yapıyor, Scotch viski ve martiniyi seviyor. Kahvaltıda ise keten tohumu, bir dilim ekmek ve yumurta ile peynirden vazgeçmiyor.
Kral Charles’ın favorisi Fırında Peynirli Yumurta tarifi son derece kolay. Kral’ın dediği gibi, bu tarif için belirli bir peynir türünü bulamazsanız endişelenmeyin, yemeği farklı türler kullanılarak da yapabilirsiniz.
Fırında Peynirli Yumurta
Malzemeler
- 100 gr ıspanak
- 1 çeri domates veya kurutulmuş domates
- 35 gr yumuşak peynir
- 15 gr rendelenmiş sert peynir
- 1 adet yumurta
- 80 ml krema
- Taze fesleğen yaprakları
- Şarküteri (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
Küçük bir pişirme kabını tereyağı ile yağlayın. Ispanakları yerleştirin ardından dörde bölünmüş kiraz domatesi veya kurutulmuş domatesleri ıspanakların üzerine yerleştirin.
Yumuşak peyniri domateslerin arasına serpiştirin ve fesleğen yapraklarını ekleyin. Şarküteri ürünlerini dahil etmeyi seçtiyseniz, bunu da ekleyin. Tuz ve karabiber serpin.
Yumurtanızı ıspanağın ortasına kırın, ardından kremayı yumurtanın üzerine dökün (sarısını kırmamaya çalışın).
Üzerine rendelenmiş sert peynirinizi serpiştirin ve 8-10 dakika fırına (180°C) koyun.
Fırından çıkardıktan sonra birkaç dakika bekletin ve afiyet olsun!
Mantarlı Risotto
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 büyük soğan, ince kıyılmış
- 2 havuç, iri rendelenmiş
- 15 gr karışık kuru mantar
- 1 yemek kaşığı taze kekik
- 300 gr carnaroli risotto pirinci
- 1,3 litre sıcak sebze suyu
- 25 gr kabuklu badem
- 250 gr şitaki veya kestane mantarı, kabaca parçalanmış
- 1 diş sarımsak, ince kıyılmış
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Büyük bir avuç maydanoz, kabaca doğranmış
- 2 yemek kaşığı badem yağı
Hazırlanışı:
Yağı geniş ve geniş bir tavada orta ateşte ısıtın, soğanı ve bir tutam tuzu ekleyin ve yumuşayana kadar 7-8 dakika pişirin. Havucu ekleyin ve yumuşayana kadar 5 dakika ara sıra karıştırarak pişirin. Bu arada, kurutulmuş mantarları 100 ml kaynar suda yumuşamaları için bekletin.
Kekik yaprakları, süzdüğünüz mantarlar ve risotto pirincini tavaya alın. Sebze suyundan 1 kepçe ekleyin ve sıvı emilene kadar karıştırmaya devam edin.
Her seferinde bir kepçe sıcak sebze suyu ekleyerek pişirmeyi sürdürün, her bir kepçeyi yalnızca bir önceki kepçe emildiğinde ilave edin. Her eklemeden sonra iyice karıştırın. Pirinç yumuşayana kadar devam edin (yaklaşık 25-30 dakika).
Bu arada bademleri tavada orta ateşte, tavayı sık sık sallayarak kızartın. Ilındıktan sonra kabaca parçalayın. Sarımsak, maydanoz ve limon suyunu da pirince ilave edip karıştırın.
Pirinç piştiğinde son olarak badem yağını ekleyin, baharatlarını kontrol edin ve kızarmış bademlerle servis yapın.
Kaynak: www.bbc.com
https://www.goodhousekeeping.com/uk/food/