Mart ayında tezgahlarda belirmeye başlayıp haziran ayına kadar şık sofralarda yer bulan
kuşkonmaz, düşük kalorisi ile diyetlerin de gözde besinlerinden…
Kuşkonmazın dünyada farklı çeşitleri var ancak bizim ülkemizde ağırlıklı olarak iki çeşidi yetiştiriliyor: Beyaz ve yeşil kuşkonmaz… Marmara ve Ege bölgelerinde ekimi yapılan bu sebzenin en yaygın ve görmeye alışık olduğumuz türü yeşil renkte. Mor olan kuşkonmaz ile İtalya gibi Akdeniz ülkelerinde karşılaşmanız mümkün. Daha önce denemeyenler için hemen belirtelim, kuşkonmazın meyvemsi bir tadı var.
Sağlığa çok faydalı!
Kalsiyum, magnezyum ve demir gibi elementler içeren kuşkonmaz B ve C vitaminlerince hayli zengin. Soğuk algınlığı, öksürük gibi rahatsızlıklara karşı da faydalı bir besin. Lif içeriği yüksek olan kuşkonmazın sindirim sistemini rahatlattığı biliniyor; ödem atmak ve hazımsızlık için birebir. Kuşkonmazın en önemli özelliklerinden biri de kalp dostu olması… Kanı temizleme özelliği ile karaciğere olumlu etkileri bu sebzeyi mevsiminde bolca tüketmeniz için sayabileceğimiz etkenler arasında. Bu noktada önemli bir uyarı yapmakta fayda var. Uzmanlar böbrek hastalarının kuşkonmaz tüketmesini önermiyor.
Satın alırken…
Kuşkonmazın taze olduğunu bükülemeyecek kadar sert ve tek renkte olmasından anlarsınız. Kuşkonmaz tazeliğini toplandığı gibi kaybetmeye başlar, dolayısıyla satın aldıktan sonra vakit geçirmeden tüketmeniz gerekir. Buzdolabında tazeliğini 4 güne yakın koruduğunu söyleyebiliriz.
Pişirmeye hazırlanırken…
Genelde demet halinde satılan kuşkonmaz kumlu topraklarda yetişen bir sebze olduğu için öncelikle soğuk suyun altında iyice temizlemeniz gerekir. Kuşkonmazlarınızı pişirme işlemine nasıl hazırlayacağınız ise boyutlarına göre değişiklik gösterir. Genel yöntem şudur: Yıkayıp temizlenen kuşkonmazların alt kısımları bıçak yardımıyla kesilir. Daha
sonra sebze soyacağı yardımıyla uçtan aşağı doğru soyulur. Daha büyük boyuttaki kuşkonmazların alt kısımları fazla çiğneme gerektiren ve odunsu bir yapıya sahip olabilir;
aklınızda bulunsun.
Kuşkonmazlı somon
Malzemeler:
- 1 porsiyon derisi alınmış somon fileto
- 1 demet kuşkonmaz
- 1 tutam dereotu
- 1 diş sarımsak
- 1 adet limon
- Zeytinyağı
- Tuz ve Karabiber
Kuşkonmazları yıkayıp temizleyin. Alt kısımlarını bıçakla kesin, ardından sebze soyacağı yardımıyla uçtan aşağı doğru soyun. Bir fırın kağıdının ortasına kuşkonmazları yerleştirin. Sarımsakları soyup havanda dövün. Küçük bir kapta zeytinyağını sarımsakla karıştırın;
tuz, karabiber ekleyip bu karışımı kuşkonmazların üzerine gezdirin. Somon filetoyu tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra kuşkonmazların üzerine yerleştirin. Üzerine dereotu ve 2 dilim limon koyarak fırın kağıdını paket haline getirin. Fırına koyup 20-25 dakika pişirin.