Et yemek yerine bitki bazlı beslenmeyi mi tercih ediyorsunuz? O zaman sebzeli burgerler sizin için iyi bir alternatif olabilir. Sağlıklı bir sebzeli burger nasıl yapılır merak ediyorsanız, işte size kolay bir tarif ve bu tarife daha da lezzet katacak 10 basit ipucu:
Sebzeli Burger için malzemeler
- 2 su bardağı haşlanmış siyah ve beyaz fasulye, nohut veya mercimek
- 1 adet küpler halinde doğranmış soğan
- 1 çay bardağı yulaf ezmesi
- Sevdiğiniz lezzetlerde 1 yemek kaşığı baharat
- Tuz ve biber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
Haşlanmış fasulyeleri, soğanı, yulafı, baharat ile tuz ve karabiberi mutfak robotuna koyup karıştırın. Bir mutfak robotunuz yoksa malzemeleri patates ezici ile hamur haline getirebilirsiniz. Karışımı 5 dakika bekletin. Kıvamı sulu geldiyse biraz daha yulaf ekleyebilirsiniz. Tersine kuruysa, kıvamını buluncaya kadar biraz fasulye haşlama suyundan koyabilirsiniz. Her iki durumda da malzemeyi azar azar eklemeye özen gösterin.
Sıra geldi köfteleri yuvarlamaya. Ellerinizi hafifçe ıslatın ve karışıma 4 büyük veya 8 küçük köfte şekli verin. Köfteleri bir tepsiye dizdikten sonra en az bir saat üstünü örterek bekletin. Yeterince bekledikten sonra tavada yağı kızdırıp köfteleri kızartmaya başlayın. Her bir tarafı kahverengi ve gevrek olana kadar 3 ila 8 dakika arasında çevirmeden pişirin. Tava kuru görünüyorsa biraz daha yağ ekleyebilirsiniz. Piştiğine emin olduktan sonra spatula ile dikkatlice alın. Köftelerimiz servise hazır!
Tarifi farklı tatlarla zenginleştirmek istiyorsanız, pişirmeden önce bu 10 pratik seçenekten istedikleriniz köfte karışımına ekleyebilirsiniz:
Taze otlar: Bir çay bardağı kıyılmış taze maydanoz, fesleğen veya dereotu ekleyin. Biraz kişniş, kekik, mercanköşk veya biberiye de deneyebilirsiniz.
Sarımsak: İki diş kıyılmış sarımsağı ister çiğ ister kavurarak ekleyebilirsiniz.
Soya sosu: Sadece 1 yemek kaşığı kadar soya sosu burgerinize ayrı bir lezzet katacaktır.
Ketçap, salsa veya hardal: Yarım çay bardağı ketçap, salsa veya bir yemek kaşığı kadar hardal da deneyebilirsiniz.
Domates salçası: Bir yemek kaşığı kadar salça, burgerlere güzel bir renk ve daha özel bir tat verecektir.
Kuruyemişler veya tohumlar: Burger karışımını ezdikten sonra içerisine yarım çay bardağı kadar susam, ayçiçeği çekirdeği, fındık veya kabak çekirdeği eklemeyi deneyebilirsiniz.
Narenciye kabuğu: Burgerinizin lezzetine lezzet katacaktır.
Mantar: Bir çay bardağı mantarı keserek ezilecek malzemelere ilave edebilirsiniz. Kuru mantar kullanacaksanız, ıslatarak yumuşatmayı unutmayın.
Pişmiş sebzeler: Diğer malzemelerle birlikte 1 kase kadar pişmiş soğan, yeşillik, brokoli, patates ve kabak gibi sebzelerden ne isterseniz ekleyin.
Pişmiş tahıllar: Tam tahıllı burgerler tek başına pek tercih edilmese de diğer burgerlere biraz tahıl eklemek, köftelerinize güzel doku verecektir. Bunun için 1 su bardağı kadar pişmiş tahılı burger karışımına ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Kaynak: https://medium.com/