Vücudumuz için hayati değer taşıyan 11 mineralden biri… Magnezyum, hücreler arası iletişimde oldukça önemli rol oynuyor, 300’den fazla enzimin çalışmasını sağlıyor.
Vücudumuz için gerekli olan 11 mineral var, bunlar arasında dördüncü önemli mineral ise magnezyum. “Gerekli” diyoruz çünkü eksikliğinde sağlığımız olumsuz etkileniyor.
Hücreler konuşuyor mu?
Hücre içi iletişimde magnezyumun kilit bir öneme sahip. Bu ne demek oluyor? Elbette hücreler kendi aralarında dile gelmiyor. Vücudunuzdaki her hücre magnezyum içeriyor ve düzgün çalışması için ona ihtiyaç duyuyor. Kimyasal olarak, alkali toprak metalleri sınıfından bir element olan magnezyumu, ilk defa 1808’de, Sir Humphrey Davy’nin bulduğu biliniyor. Ancak o dönemde vücudumuz için bu kadar önemli olduğu henüz bilinmiyordu. Son yıllarda yapılan çalışmalar magnezyumun hem hücreler arasında hem de hücre içi iletişimde çok önemli rolleri olduğunu ortaya koydu.
Bitki dünyasının demiri
Magnezyumu bu kadar önemli yapan özelliği, vücudumuzda bulunan 300’den fazla enzimin çalışmasını sağlaması. Dooble Wood Supplements’a göre erkeklerin günde ortalama 400mg, kadınların ise ortalama 300mg magnezyum almaları gerekiyor. Bir yetişkinde ortalama olarak 24 gram magnezyum bulunuyor. Bunun yüzde 60’ı ise kemik ve dişlerde yer alıyor. Kalan yüzde 40’ı da kaslarda ve kanda… Beyin ve kalpte, diğer organlara kıyasla daha fazla magnezyum bulunuyor. Doğada topraktan ve deniz suyundan bitkilere geçtiği için magnezyum, bitki dünyasının demiri olarak anılıyor.
Magnezyumun faydaları
Temel işlevlerini kaslarda ve kanda gösteren magnezyum, güçlü bir kas yapısının altın anahtarı… Faydaları ise şunlar:
*Kasları güçlendiriyor. Hücrelerin büyümesinde ve yenilenmesinde rol oynuyor
*Sinir hücreleri arasında iletimi sağlıyor.
*Kalsiyum emilimini destekliyor.
*Hücreleri alüminyum, nikel, kadmiyum, cıva ve kurşun gibi zararlı elementlerden koruyor.
*Yüksek tansiyonunuz varsa magnezyumdan da yararlanabilirsiniz.
*Magnezyum kandaki iltihap seviyesinin kontrol altına alınmasına yardımcı oluyor.
*Migren baş ağrıları da magnezyum ile azaltılabiliyor.
İştahsız ve yorgunsanız dikkat!
Vücudumuzu dinlersek, neye ihtiyacı olduğunu anlamakta çok zorlanmayız. Her vitamin ve mineral eksikliğini aslında bize bildiriyor. Her birinin kendine has belirtileri mutlaka var. Magnezyumun da öyle… Örneğin, eğer iştahsızlık ve yorgunluk kronik hale geldiyse magnezyum seviyenize baktırmanızda fayda olabilir. Bununla birlikte kusma ve bulantı da erken bulgular arasında yer alıyor. Aşırı magnezyum eksikliğinde ise kas krampları (özellikle uyku sırasında ortaya çıkan bacak krampları) görülebiliyor. Bu durum özellikle sporcular için çok daha önemli. Diğer taraftan kalp ritminde bozukluk, fibromiyalji, uyuşma, dikkatte azalma gibi belirtiler de magnezyum eksikliğinde ortaya çıkabiliyor.
Kaynaklar:
http://alighahary.ca/magnesium/
https://doublewoodsupplements.com/pages/the-power-of-magnesium-for-your-body