Magnezyuma bağlı 400’den fazla metabolik süreçten herhangi birini söyleyebilir misiniz? Çoğu insanın beslenme yoluyla yeterli magnezyum almadığını düşünürsek, bunun öneminin bilinmediği sonucunu çıkarabiliriz.
Magnezyum doğada bulunan bir mineral, kimyasal bir element ve bir elektrolit.
Hipomagnezi yani kritik magnezyum eksikliği nadiren görülse de vücudun ihtiyaç duyduğundan daha az magnezyum alımı oldukça yaygın.
Magnezyumun pek çok işlevinden bazıları şunlar:
- Potasyum ve kalsiyum seviyelerini sabit tutmak
- Sabit kalp atışını sağlamak
- Tansiyonu ve kan şekerini düzenlemek
- Güçlü kemiklerin oluşumunu sağlamak
- Kas ve sinir sistemi fonksiyonlarını sürdürmek
- Enerji üretmek
- DNA kopyalamak
- RNA ve proteinleri sentezlemek
Her gün 300 ila 400 mg düzeyinde magnezyum almamız gerekiyor. Peki, bu miktarı karşıladığınızdan emin misiniz?
Özellikle araştırılmadığı takdirde, düşük magnezyumu teşhis etmek zor. Semptomları sinsi ve çeşitli.
Vücudumuzda uygun koşulları geliştirmediysek ve korumadıysak, kendimizi tamamen savunmasız bırakabiliriz. Yeterli magnezyum almama eğiliminizi artıran birkaç temel koşul bulunuyor. Sindirim bozuklukları, Tip 2 diyabet, genetik böbrek fonksiyon bozukluğu, aç kemik sendromu denilen kemiklerdeki kalsiyum açlığı, yeniden beslenme sendromu denilen uzun süreli açlık sonrası normal beslenme düzenine geçişte görülen metabolik sorunlar ve alkolizm bunlardan bazıları…
Bu koşullardan herhangi birine sahipseniz, günlük hayatınızda aşağıdaki semptomların olup olmadığını kontrol etmeniz gerekebilir.
Tükenmişlik
En kurnaz semptom… Tükenmişlik zannettiğiniz aslında magnezyum eksikliği olabilir veya magnezyum eksikliği sebebiyle tükenmişlik sendromu yaşamaya meyilli olabilirsiniz. Magnezyum, enerji üretimi için gerekli olduğundan, yokluğu kalıcı yorgunluğa neden olabilir.
Kas Krampları / Spazm
Zorlu bir antrenman sonrası yapılan Epsom tuz banyolarının nedeni, Epsom tuzlarının magnezyum sülfatla dolu olmasıdır. Magnezyumu sisteminize yeniden verdiğinizde, kaslarınızı gevşetir ve kasılmaları düzenlemesine yardımcı olmaya başlar. Düşük magnezyumun yan etkilerinden biri olan kalsiyum düşüklüğü de spazmlara neden olur.
Kas Güçsüzlüğü
Miyasteni denilen kas zayıflığı, düşük magnezyum seviyelerinin sık görülen bir belirtisidir. Düşük magnezyum, genellikle düşük potasyuma da neden olur. Bu da kaslardan gücü çeker ve onları ağır ve zayıf hissettirir.
İştah kaybı
Sayısız başka tanı ile de ilişkilendirilebilen iştah kaybı da düşük magnezyumun uyarı işaretlerinden biridir. Bu aşamada mide bulantısı ve kusma ortaya çıkabilir.
Depresyon
Yorgunluk ve halsizlik nedeniyle, düşük magnezyum semptomlarına apatinin de eşlik ettiği görülebilir.
Karakteristik olmayan depresyon, düşük magnezyumun bir uyarı işaretidir.
Düzensiz kalp atışı
Kalp aritmisi, düşük magnezyumun çok yaygın bir sonucudur. Kendi haline bırakıldığında taşikardi ve kalp atışları arasında duraklamalara yol açabilir. Bunu sıklıkla nefes darlığı ve baş dönmesi izler.
Magnezyum seviyelerinin belirlenmesinde kanın test edilmesi, size her zaman her şeyi söylemez. Magnezyum, kan haricinde, kemiklerde ve yumuşak dokularda da depolanır.
Olası sağlık sorunlarınız için mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız. Doktorunuz önerdiği takdirde takviyelere veya beslenmenize ekleyeceğiniz ürünleri tüketmeye başlayabilirsiniz.
Takviye almak yerine, beslenmenizi onararak başlamayı tercih ediyorsanız yapraklı yeşilliklere, kepekli tahıllara, baklagillere, çeşitli tohumlara, badem, fındık, kabak çekirdeği ve bitter çikolataya odaklanmalısınız.
Kaynak:
https://pedramshojai.medium.com/what-does-magnesium-deficiency-look-like-3e721f136439