En sık rastlanan dermatolojik hastalıklardan mantar enfeksiyonları, yaşamsal risk taşımadığı için ihmal edilebiliyor.
Mantar en sık rastlanan dermatolojik hastalıklar arasında yer alır. Örneğin halk arasında ayak mantarı olarak ifade edilen “Tinea pedis”, dermatolojik hastalıklar arasında ilk sırada gelir. Yüzeysel mantar hastalıkları hayatı tehdit etmez ama genel olarak yaşam kalitesini bozabilmeleri ve sekonder hastalıklara yol açabilmeleri nedeniyle mutlaka tedavi edilmeleri gerekir.
Mantar enfeksiyonlarının klinik belirtileri birçok deri hastalığının belirtileriyle karışabilecek görünümde… Bu nedenle mantar enfeksiyonu şüphesinde kesin tanı, klinik görünüm ve laboratuvar tanı yöntemleri ile konuluyor. Etkenin bulunması ve tanınması için uygun materyalin mikroskopik olarak incelenmesi ve mantar kültürünün yapılması gerekiyor.
Mantar hastalıklarından korunmak için neler yapmalıyız?
Korunmada en önemli faktör nemden uzak durmak.
- El ve ayaklar, özellikle de parmak araları sürekli temiz ve kuru tutulmalıdır.
- Sentetik ya da yün çoraplar yerine yüzde 100 pamuklu çorap giyilmeli, çoraplar sık sık değiştirilmelidir.
- Tırnaklar temiz ve kısa tutulmalı; otel, hamam, sauna, jimnastik salonu gibi mantar sporlarının sık olarak bulunabileceği mekanlarda çıplak ayakla dolaşılmamalı, başkalarının giydiği ayakkabı ve terlikler kullanılmamalıdır.
- Diğer aile bireyleri kontrol edilip, gerekirse tedavi edilmelidir.
Özellikle kasık mantarından korunmak için kasıkların çok iyi kurulanması, gerekirse pudra kullanılması gerekir. Bu noktada iç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi; ortak duşlarda havluların ortak kullanılmaması, havluların her kullanımdan sonra yıkanması gerektiği söylenebilir.