Malzemeler:
- 230 g glutensiz un
- 60 g bitkisel margarin
- 60 g ay çiçek yağı
- Tuz
Dolgusu için:
- 1 büyük soğan
- 2 diş sarımsak
- 5-6 havuç
- 500 g mantar
- 360 g soyulmuş kestane
- Zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kurutulmuş kekik
- 225 g soya peyniri
- ½ bir demet maydanoz
- 2 diş ezilmiş sarımsak
- 2 yemek kaşığı kurutulmuş kızılcık
Patates kızartması:
- 2,5 kg unlu patates
- Zeytinyağı
- Tuz
Hazırlanışı:
Fırını ve büyük bir fırın tepsisini önceden 180°C’ye ısıtın.
Hamuru hazırlayarak başlayın. Unu, margarini, ayçiçek yağını ve bir tutam tuzu robota ekleyin ve karışım ekmek kırıntılarına benzeyene kadar karıştırın. 2 yemek kaşığı soğuk su ekleyin, karışım bir hamur oluşturacak şekilde bir araya gelmeye başlayana kadar karıştırın
Hamuru büyük bir kaseye aktarın ve parmak uçlarınızı kullanarak bir top haline getirin. Yaklaşık 2 dakika veya pürüzsüz olana kadar hafifçe yoğurun. Hamuru streç film arasına yerleştirin, ardından tart kalıbından biraz daha büyük ve 3 mm’den daha ince olmayan bir daire şeklinde açın. En üstteki streç film tabakasını kaldırın ve hamuru dikkatlice 23 cm’lik derin bir tart kalıbına çevirin. Kalan streç filmi sıyırın ve hamuru kalıbın kenarlarına hafifçe bastırın, çatlakları kalan hamur parçalarıyla doldurun ve parmak uçlarınızla düzleştirin. Kenarlarını kesin ve bir kenara koyun.
Ardından patatesleri soyun ve ikiye bölün, büyük olanları dörde bölebilirsiniz. Tuzlu su dolu bir tencereye koyun ve kaynatın. Su kaynamaya başlar başlamaz ateşten alıp süzmeden önce 4 dakika pişmelerini bekleyin. Sonra patatesleri süzüp bir kaba alın. 8 yemek kaşığı zeytin yağını ve 1 tepeleme çay kaşığı tuzu patateslerin üzerine ekleyin ve eşit şekilde kaplanması için karıştırın. Bir kenarda beklemeye alıp tart için dolgu hazırlamaya devam edin
Soğanı ince ince doğrayın, sarımsakları ezin ve havuçları ince ince rendeleyin. Mantarların yarısının saplarını kesin ve yuvarlaklar halinde dilimleyin (kalanı üzeri için ayırın). Kestanelerin 250 gramını soyup ikiye bölün (kalanı üzeri için ayırın).
Tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın, soğanları ekleyin ve yumuşayana kadar kısık ateşte hafifçe pişirin. Havuç, sarımsak, kekik ve mantarları ekleyip yumuşayıncaya ve mantarların tüm sıvısı emilinceye kadar – yaklaşık 10 dakika – hafifçe çevirin.
Soya peyniri ve ikiye bölünmüş kestaneleri de tavaya ilave edin ve peynir yumuşayıp kremsi bir karışım haline gelene kadar hafifçe karıştırın. Tatlandırın, dolguyu kaşıkla tart kabına doldurun ve üstünü düzleştirin.
Tartı fırının üst rafındaki fırın tepsisine, patatesleri de alt rafa yerleştirin. 35 ila 40 dakika veya hamur gevrekleşene kadar pişirin.
Tartı fırından çıkarın, ısısını koruması için folyoyla üzerini kapatıp bekletin. Patatesleri fırının üst rafına taşıyın ve sıcaklığı 220°C’ye yükseltin. 25 ila 30 dakika daha altın sarısı renk alıp gevrekleşene kadar patatesleri pişirme devam edin.
Son olarak kalan mantarları ve kestaneleri kabaca doğrayın, maydanozu ince ince kıyın. Zeytinyağını tavada ısıtın, mantarları ekleyin ve yumuşayana kadar hafifçe kızartın. Kestaneleri, kızılcıkları ve maydanozu karıştırın ve tartın üzerine kaşıkla dökerek dekoratif bir katman oluşturun. Kızarmış patatesle birlikte servis edin.
Kaynak: https://www.jamieoliver.com/