Biftek pişirdiğinizde yanında ne servis edersiniz? Mevsim salatası ve sarımsaklı ekmek gibi denenmiş tarifleriniz mutlaka vardır. Peki dereotu tereyağlı Brüksel lahanası ya da polentalı biber dolmasını denediniz mi? Amerika’nın en güvenilir yaşam tarzı uzmanı olan yemek pişirme, bahçecilik ve ev tadilatı konularında milyonların takip ettiği Martha Stewart’ın önerdiği tariflerle sulu bir bifteğin tadına daha çok varabilirsiniz.
1
Cheddar Peynirli Fırın Patates
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
- 8 adet arpacık soğan (ince dilimlenmiş)
- 1 diş sarımsak, kıyılmış
- 2 dal kekik
- 2 adet patates (soyulmuş ve halka doğranmış)
- 2 su bardağı tam yağlı süt
- 1 su bardağı krema
- Tuz ve taze çekilmiş karabiber
- 200 gr cheddar peyniri rendelenmiş
Hazırlanışı:
Fırını 200 C’ye ısıtın.
Fırına dayanıklı 2 litrelik bir pişirme kabını tereyağı ile yağlayın.
Orta ateşte büyük bir tencerede 1 yemek kaşığı tereyağı eritin. Arpacık soğanı, sarımsak ve kekik dallarını ekleyin; ara sıra karıştırarak, arpacık soğanları altın rengine dönene kadar 5 ila 7 dakika pişirin (hızlı bir şekilde kızarırlarsa, ısıyı azaltın). Patates, süt, krema ve tuzu karıştırın. Kaynatın, ardından ısıyı orta-düşük seviyeye düşürün, kapağını kapatın ve patatesler bir bıçağın ucuyla kolayca delinene kadar yaklaşık 3 dakika pişirin. Kekiği tencereden çıkarın.
Bir kevgir yardımıyla patates karışımının üçte birini yağladığınız fırın kabına aktarın. Tuz ve karabiberle tatlandırın; peynirin üçte birini serpin. Katmanlamayı bir kez daha tekrarlayın; kalan patates karışımıyla doldurun ve baharatlayın. Kalan 2 yemek kaşığı tereyağını küpler halinde kesin; üstüne serpin. Tavadaki sosu dikkatlice üstüne dökün. Kalan peynir, kekik yaprakları ve biber üzerine serpin. Fırın kabını bir fırın tepsisine aktarın.
Üzerinde kabarcıklar oluşana kadar pişirin. (1 saat, 20 dakika civarı). Servis yapmadan önce en az 20 dakika soğumaya bırakın (böylece krema karışımı tamamen emilebilir).
2
Dereotlu Brüksel Lahanası
Malzemeler:
- 250 gr brüksel lahanası (yarıya kesilmiş)
- 3 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
- 1/4 su bardağı taze dereotu, kabaca doğranmış
- Tuz ve biber
- Servis için limon dilimleri
Hazırlanışı:
Büyük bir tencerede kaynayan tuzlu suda, Brüksel lahanasını yumuşayana kadar yaklaşık 5 dakika pişirin.
İyice süzün ve bir tavaya alın. Üzerine tereyağı ve dereotu ile ekleyin ve tuz ve karabiber ile çeşnilendirip tavada hafif çevirin. Limon dilimleri ile servis yapın.
3
Polentalı Biber Dolması
Malzemeler
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 1 soğan, ince doğranmış
- 2 çay kaşığı ince doğranmış taze biberiye (veya 3/4 çay kaşığı kurutulmuş biberiye, ufalanmış)
- 1/2 su bardağı mısır unu
- 1 su bardağı tane mısır
- 1 su bardağı rendelenmiş cheddar peyniri
- 4 kırmızı dolmalık biber (sap boyunca uzunlamasına ikiye bölünmüş, çekirdekleri çıkarılmış)
- Tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Orta boy bir tencerede 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Soğanı karıştırarak hafifçe pembeleşene kadar 5 dakika pişirin. 3 su bardağı su, biberiye, 2 çay kaşığı tuz ve biber ekleyin; kaynamaya bırakın.
Suya sürekli çırparak yavaş yavaş mısır unu ekleyin, daha fazlasını eklemeden önce ilk eklediğiniz unun karıştığından emin olun. Çırpmaya devam ederek koyulaşana kadar, yaklaşık 5 dakika pişirin. Ateşten alın; mısır, kalan 3 yemek kaşığı tereyağı ve peynirin yarısını ekleyip eriyene kadar karıştırın.
Fırını 200 dereceye ısıtın. Biberleri fırın tepsisine koyup içlerini polenta karışımı ile doldurun.
Pişirme kabının dibine 1/2 su bardağı su dökün. Folyo ile üzerini örtün ve 30 dakika pişirin. Folyoyu çıkarıp kalan peyniri serpin.
Tepsiyi tekrar fırına bu sefer üzerini kapatmadan koyun. Peynir altın rengi olana ve biberler iyice yumuşayana kadar pişirin. Hemen servis yapın.
4
Karamelize Armut ve Kırmızı Soğan
Malzemeler:
- 2 sert, olgun armut (çekirdekleri çıkarılmış ve dörde bölünmüş)
- 2 kırmızı soğan (soyulmuş ve her biri 6 parçaya bölünmüş)
- 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- Tuz ve taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı:
Fırını 220 dereceye ısıtın.
Armutları ve soğanları pişirme kağıdı serili fırın tepsisine dizin ve üzerine yağ gezdirin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp harmanlayın.
Malzemeleri ara sıra çevirerek kızarana kadar, yaklaşık 40 dakika pişirin.
5
Zeytinyağlı acılı brokoli kökü
Malzemeler:
- 2 su bardağı brokoli kökü (çiçeklerini kullanmıyoruz)
- 1 su bardağı sızma zeytinyağı
- 4 diş sarımsak (çok ince dilimlenmiş)
- 2 kurutulmuş kırmızı acı biber
- Tuz
Hazırlanışı
Brokolinin kalın sap kısımlarını 10 dakika kaynar suda haşlayıp süzün.
Tencerede, orta ateşte yağ, sarımsak ve kırmızı biberi çevirin. (Sarımsak yumuşayıp kokusu çıkıncaya kadar)
Brokoli ekleyin ve ısıyı en aza indirin; 2 tatlı kaşığı tuz ile tatlandırın. Birkaç kez hafifçe karıştırarak, yaklaşık 5 dakika pişirin. Servis tabağına aktarın; tamamen soğumaya bırakın. Limon dilimleri ile servis yapın.
Kaynak: www.marthastewart.com
Fotoğraf: François Dischinger