Dünya çapında “Mavi Bölge” olarak adlandırılan beş yer bulunuyor: Japonya’da Okinawa, Yunanistan’da Icaria, İtalya Sardinya’da Nuoro Eyaleti, Kosta Rika’da Nicoya Yarımadası ve Kaliforniya’da Loma Linda. Mavi Bölge teorisi, bu bölgelerde yaşayanların iyi bir yaşam sürmek için “genetik piyangoyu” kazanmalarına gerek olmadığını öne sürüyor. Öyle ki bu bölgelerde takip edilen beslenme biçimlerinin ve yaşam alışkanlıklarının insanların uzun ve sağlıklı bir hayatın tadını çıkarması için gayet yeterli olduğu belirtiliyor. Peki bu 5 mavi bölgede ne yenir ne içilir? Gelin birlikte öğrenelim.
Okinawa, Japonya
Dünyanın en uzun ömürlü insanlarından bazılarına ev sahipliği yapan Okinawa’da, düşük kalorili ancak besin açısından zengin bir beslenme modeli benimseniyor. Okinawa diyetinin temelini – kalorisinin yarısından fazlasını oluşturan – geleneksel Japon diyetiyle ilişkilendirdiğimiz pirinç yerine kök sebzeler oluşturuyor. Ana sebzelerden biri koruyucu polifenoller açısından zengin olan mor tatlı patates; diğerleri ise soya fasulyesi ve deniz yosunu. Beslenme alışkanlıklarının diğer bileşenleri arasında balık, yağsız et ve baharatlar yer alıyor. Okinawalılar ‘hara hachi bu’ ilkesini benimsiyorlar: “yemeği sadece %80 doyana kadar yemek”.
Nuoro Eyaleti, Sardinya
Bölge, kepekli tahıllar, bahçe sebzeleri ve meyvelerinin yanı sıra koyun sütü ve peynirden oluşan bir beslenmenin tadını çıkaran dünyanın en uzun ömürlü erkeklerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Burada yaşayanlar eti pazar günlerinde ve özel günlerde yiyor; alkolü ölçülü bir şekilde tüketirken, dağlık arazide çiftlik hayvanlarıyla ilgilenerek sürekli egzersiz yapmış oluyorlar.
Ikaria, Yunanistan
Bu bölgede daha geleneksel Akdeniz beslenme modeliyle karşılaşıyoruz; bol miktarda meyve, yeşil yapraklı sebzeler, kepekli tahıllar, fasulye ve zeytinyağının yanı sıra keçi peyniri, bal ve otlar… Adadaki beslenme alışkanlıkları anakaradan farklı olarak daha düşük kalorili bir bileşime sahip. Ayrıca adada yaşayanlar, stresi azaltmaya ve kalbi dinlendirmeye yardımcı olduğu düşünülen “siesta”yı (öğleden sonra molası) da çok seviyorlar.
Nicoya, Kosta Rika
Beslenmelerinde işlenmiş gıdalar yok denecek kadar az olan bu bölgede, yer elması, mısır ve tatlı patates gibi antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzeler bol miktarda tüketiliyor. Ayrıca kalsiyum ve magnezyum içeren mineral bakımından zengin yerel suyu unutmamak gerek. Balık, et ve süt ürünleri içeren beslenme düzeninde şeker oranı düşük yiyecek tercih ediliyor, bununla birlikte kahve tüketimi hayli fazla.
Loma Linda, Kaliforniya
Ortalama bir Amerikalıdan 10 yıl daha uzun yaşayan bölge halkı, ağırlıklı olarak yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve baklagillerden oluşan vegan bir beslenme modelini benimsiyor; süt ürünleri, yumurta ve balık yemeyi tercih edenler bunu ölçülü bir şekilde ve ana yemekten çok garnitür olarak tüketiliyorlar.
Ortak özellikleri neler?
Tahmin edebileceğiniz gibi, bu beş Mavi Bölge nüfusunun farklı geçmişleri, kültürel gelenekleri ve çevreleri göz önüne alındığında, tek bir diyetten bahsetmek mümkün değil. Bununla birlikte, ortak temalar mevcut; en dikkat çekici olanı, kendi yetiştirdikleri ve/veya yerel kaynaklardan temin ettikleri gıdaları tüketiyor olmaları. Diğer ortak noktalar arasında baklagiller, bitkisel gıdalar ile sınırlı et tüketimi, deniz ürünleri ve süt ürünleri yer alıyor. Ayrıca, bu bölgelerde yaşayanların günlük rutinlerine doğal olarak yerleştirilmiş fiziksel aktiviteler var. Mavi Bölgelerde yaşayanlar spor salonuna gitmiyorlar, kendi yiyeceklerini yetiştirerek, çiftlik hayvanlarına bakarak veya ev işlerini kendileri yaparak zaten yeteri kadar egzersiz yapmış oluyorlar.
Kaynak: https://www.bbcgoodfood.com/