Çocuk olmanın nasıl hissedildiğini hatırlıyor musunuz? Bir ağaç, belki de en konforlu oyun alanlarından daha güzel gelirdi ve tırmanmak bazılarımız için en keyifli oyundu. Şimdi bir yetişkin olarak bunu yapmaya kalksak muhtemelen şaşıran bakışlarla karşılaşırız. Ama belki de tırmanmamakla hata yapıyoruz. Neden diye soruyorsanız, bunu karşılığını başka bir soruyla vermek mümkün: Kıta ve kültür bakımından birbirinden ayrılan tüm çocuklar neden tırmanmaya tarifsiz bir istek duyuyorlar?
Cevap basit. Karanlık tarih öncemizde atalarımız ağaçlarda yaşıyordu. Modern benliğimizi ne kadar farklı görsek de, zihinlerimiz ve bedenlerimiz hala bu evrimsel yükü taşıyor. Bizler belki de tırmanmak, asılmak ve sallanmak için yapılmış elleri ve omuzları olan primatlar, büyük maymunlarız.
Zihinlerimiz geçmişin çekimini hisseder. Bu nedenle dallarda neşeyle sallanan bir çocuk gördüğümüzde gülümseriz. Fırsat verildiğinde bu his yetişkinlerde bile kendini gösterebilir. Bunları düşünmek çok eğlenceli ama ne faydası var ki diyebilirsiniz. İşte konumuzun özü de bu: Bedenlerimizin nasıl geliştiğini bilmek, onları en iyi şekilde nasıl koruyacağımız konusunda bize bilgi verir mi? Bir ağaçtan sarkmak omuzları güçlendirmekle birlikte onları yeniden şekillendirebilir mi? 30 yıllık deneyime sahip bir ortopedi cerrahı olan Dr. John Kirsch, ‘Evet’ diyor. Ona ve diğer uzmanlara göre asılmak, Glenohumeral eklemini zamanla yeniden şekillendirebilir. Omuzları açar, gücü artırır ve hareketliliği diğer tüm esnemelerden daha iyi geliştirir.
Omurgayı iyileştirebilir
Omurganın her bir omuru diğerlerinden disklerle ayrılmıştır. Bu diskler bağ dokusundan yapılmıştır ve kemiğin kemiğe sürtünmesini önlemek için tampon görevi görürler. Sinovyal sıvı eklemlerimiz için kayganlaştırıcıdır, bağ dokusu onu sünger gibi emer ve bu kemikler arasında yumuşak, yumuşacık bir tampon görevi görür. Bu sıvı aynı zamanda besin maddeleri sağlar ve atık ürünleri uzaklaştırır, bu da onu ortak bakım için gerekli hale getirir.
Ama sorun şu. Gün boyunca yerçekimi omurgamızı aşağı çeker ve diskleri birbirine o kadar sıkıştırır ki geceleri sabaha göre 2 cm kısalırız. Sinovyal sıvıyı da sıkar. Oysa asılmak, yerçekimini farklı şekilde kullanır, omurganın basıncını düşürür ve eklem sıvısının tekrar içeri girmesine izin verir. Yani sadece omurgayı güçlendirmekle kalmaz, onu korur.
Duruşu düzeltebilir
Duruşunuzu yeniden inşa etmek istiyorsanız, güçlendirmek için stres uygulamanız gerekir ve bunda da asılmak en iyi tedavilerden biridir. Bunu nasıl yapacağım diyorsanız bir ağaç, asılmak için aldığınız kulplar ya da inversiyon terapi rafı size yardımcı olabilir. Önemli olan, ellerinizi güvenilir bir şeye dolamanız ve vücut ağırlığınızın aşağıya inmesine izin vermenizdir. Önce ağırlığınızın sadece bir kısmının asılmasını sağlayın. Yoğunluğu kademeli olarak artırın. Bunu belirli bir süre boyunca yapın, her zaman vücudunuzu dinleyin.
Asmanın faydalarını destekleyen çok sayıda araştırma var ancak kontrollü bir şekilde gitmek ve kronik yaralanmalardan muzdarip olmamak için, dikkatli davranmak ve önce bir doktora görünmek faydalı olacaktır.
Kaynak: www.medium.com