Menemenin ünü ülke sınırlarını aştı. Amerikalı yemek
yazarı ve programcısı Joan Nathan, New York Times için kaleme aldığı yazıda menemene övgüler yağdırdı.
Her şey tek bir soru ile başladı. Ünlü gurme Vedat Milor Twitter hesabından “menemen soğanlı mı olur soğansız mı?” diye sorunca, ortaya rekor katılımcılı bir anket çıktı. Bu soru öyle büyük bir ses getirdi ki ankete tam 437 bin 657 kişi katıldı. Sonuç mu? Menemene soğan koyanlar %51 daha fazla çıktı! Soğanlı mı soğansız mı tartışması görüş ayrılıklarına sebep olurken, menemenin ünü de ülke sınırlarını aştı.
Amerikalı yemek yazarı ve programcısı Joan Nathan Ağustos ayında New York Times için kaleme aldığı yazıda menemene olan hayranlığını dile getirdi. Menemenle birkaç ay önce İstanbul ziyaretinde tanışan Nathan, “Bu Türk yumurtaları yazın parlıyor” başlığıyla yayınlandığı yazıda “mutlaka deneyin” tavsiyesinde bulundu. Nathan yazısında tarihsel unsurlara da yer verdi. “Yemeğe, Türkiye’nin Ege Bölgesi’ndeki İzmir yakınlarındaki Menemen kasabasının adı verilmiş. Bu yemek hem Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına kadar orada yaşayan Rum çiftçiler hem de daha sonra Yunanistan’ın Girit adasından dönen Türkler tarafından şekillendirilmiş. Daha sonra da menemen olarak hızla Türkiye’ye yayılmış.”
Yazısında Menemen Tarihi kitabının yazarı tarihçi Oktay Özengin’den bahseden Joan Nathan, menemen yapmaya başladığını söylemeyi de ihmal etmiyor.