Menopoz, bir kadının 12 ay boyunca hiç adet görmemesiyle başlar. Menopozda kilo artışına ne sebep olur ve tehlikeleri nelerdir? İşte cevaplar…
Birçok kadın için, menopoz sırasında ve sonrasında ideal kiloyu korumak zorlaşır. Bunu başarsanız bile, göbek çevresindeki yağ birikiminden kaçınmak hayati önem taşır. Bu birikim, kardiyovasküler hastalık riskiyle de ilişkilidir.
Menopozdan on yıl önce bile başlayabilen premenopoz sırasında da kilo almaya başlamak, sıkça görülür.
Bazen bireyler menopozun kaçınılmazı olarak kilo alımına işaret etseler de, bazı uzmanlar, orta yaşta kilo alımından menopoz veya hormon tedavisinin sorumlu olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt bulunmadığını söyleyerek, bu görüşe meydan okuyor.
Yaşlanma ve yaşam tarzı, menopoz döneminde, kilo alımının ana suçluları gibi görünüyor.
Arteriyel rahatsızlıklara bağlı karın yağı
Bir analize göre, menopoz sırasında hızlı göbek yağı birikimi yaşayan kadınların, kiloları sabit kalsa bile, kalp hastalığı risklerinin daha yüksek olduğunu görülüyor.
Yüzlerce kadından elde edilen çeyrek asırlık verilere göre, karın yağındaki her yüzde 20’lik artış, karotid arter astarının kalınlaşmasıyla bağlantılı. Deneklerin son adet görmelerinden birkaç yıl önce başlayan karın yağlanmasının, menopoz geçişi sırasında daha kademeli olarak artmaya başladığı gözlendi.
Bel çevresinde kalınlaşma, kalp hastalığının erken göstergesi olabilir. Vücuttaki yağ fazlalığından çok, o yağın nerede yoğun olduğu önemlidir.
Kilo alımını azaltmak
Menopoz kilolarını ve karın bölgesindeki yağlanmayı önleyecek veya tersine çevirecek sihirli bir hap olmadığından, temel stratejiler bu durumda geçerliliklerini koruyor:
Hareket: Fiziksel aktivite, aşırı kiloyu azaltmaya yardımcı olabilir. Günlük tempolu yürüyüş, haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aktivite veya 75 dakika yoğun egzersiz, haftada en az iki kez kuvvet antrenmanı bazı yararlı seçenekler.
Kalori takibi: Mevcut kiloyu korumak için 50’li yaşlarda, 30’lu veya 40’lı yaşlarda alınandan yaklaşık 200 birim daha az kalori almak gerekiyor. Daha fazla meyve, sebze ve tam tahıl tüketimini artırıp daha az işlenmiş gıda tüketmeye dikkat etmek, doğru bir seçim olabilir.
Bitki bazlı beslenme: Soya, fındık, balık ve baklagillerin tüketimini arttırmak, tereyağı ve margarin yerine zeytinyağı ve bitkisel yağları tercih etmek güzel sonuçlar getirir.
Alkolü azaltma: Alkol tüketimini kontrol altında tutmak, kalorileri azaltmaya yardımcı olur.
Tatlı kontrolü: Şekerle tatlandırılmış içecekler ve yiyecekler konusunda makul olmak gerekir.
Destek alma: Çevrenizde sağlıklı olma çabalarınızı destekleyen ve size eşlik edebilecek kişilere sahip olmak çok değerlidir.
Başarılı kilo kaybı zorlu bir mücadele gerektiriyor. Diyet ve fiziksel aktivite değişikliklerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Hareketsizliktense, herhangi bir hareket her zaman daha iyidir.
Kaynak:
https://medium.com/beingwell/one-secret-to-lowering-your-risk-of-heart-disease-f4e1462f716b