Bitki bazlı bolonez sosa ne dersiniz? Mercimek bolonez, doyurucu, “etli” ve lezzet derinliğiyle dolu. En sevdiğiniz makarnanın üzerinde ya da spagetti kabak üzerinde kullanabilirsiniz. Protein ve lifle dolu olan butarif, tamamen vegan ve bitki bazlı olmasının yanı sıra bir besin deposu.
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 büyük soğan, doğranmış
- 1 1/2 su bardağı havuç, küçük doğranmış
- 1 1/2 su bardağı doğranmış kereviz
- 4-6 diş sarımsak, kaba doğranmış
- 1 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı biber
- 1/4 çay kaşığı pul biber- isteğe bağlı
- 1 yemek kaşığı taze kekik
- 1/3 su bardağı domates salçası
- 1 1/4 su bardağı mercimek (önceden hafif haşlanmış)
- 3 orta boy domates, doğranmış (suyuyla birlikte)
- 3 1/2 su bardağı sebze suyu
- 3/4 su bardağı öğütülmüş kavrulmuş ceviz
- 2 çay kaşığı balzamik sirke
Hazırlanışı:
Yağı büyük bir tencerede ısıtın. Soğanı ekleyin ve kokusu çıkana kadar karıştırarak 2-3 dakika soteleyin. Isıyı orta seviyeye düşürün, ardından havuç, kereviz, sarımsak, tuz, karabiber, pul biber ve otları ekleyin. Karıştırarak 7-8 dakika soteleyin.
Domates salçasını ekleyin, tavada biraz kızartın (bu lezzeti derinleştirecektir). Sonra domatesleri ve sularını ekleyin, sadece birkaç dakika pişirin.
Mercimekleri, sebze suyunu ve cevizi ekleyin. Kaynayınca kapağını kapatın, ısıyı düşürün ve 20-25 dakika veya mercimekler iyice yumuşayana kadar yavaşça pişirin.
Suyunun çoğunu çekene kadar kapağı kapalı olarak pişirmeye devam edin. Balzamik sirkeyi karıştırın, tadına bakın ve tuz, karabiber, sirke ve pul biberi beğeninize göre ayarlayın. Unutmayın, makarna ile karıştırırken hafif tuzlu olmasını istersiniz.
Mercimek bolonezi en sevdiğiniz makarna ile servis etmeye hazırsınız.