Malzemeler:
- 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 1 su bardağı haşlanmış kinoa
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet soğan, küp doğranmış
- 2 diş sarımsak, ince kıyılmış
- 1 ½ bardak mantar, ince dilimlenmiş
- 1 su bardağı ince halka dilimlenmiş havuç
- ¾ bardak taze veya dondurulmuş bezelye
- 1 ½ su bardağı sebze suyu
- ¼ bardak taze maydanoz, doğranmış
- 2 yemek kaşığı un
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı biber
Patates püresi:
- 4-5 su bardağı soyulmuş, doğranmış patates
- ¼ fincan tereyağı
- ⅓ bardak süt
- Tuz
Hazırlanışı:
Fırını 205˚C’ye önceden ısıtın.
3 litre su ve 1 yemek kaşığı tuzu kaynatın. Soyulmuş patatesleri ekleyin ve yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika haşlayın. Ateşten aldığınız patatesleri süzün ve bir tencereye geri koyup pürüzsüz olana kadar ezin. Tereyağı ve tuzu ilave edin. Sütü de ekleyin ve patatesler pürüzsüz ve kremsi hale gelinceye kadar karıştırın.
Fırına dayanıklı büyük bir tavada, soğanları zeytinyağında orta ateşte soteleyin. Sarımsağı ekleyip 2-3 dakika daha pişirin.
Mantarları, havuçları ve bezelyeleri ekleyip 5 dakika daha soteleyin
¼ bardak et suyunu unla birlikte topak kalmayıncaya kadar çırpın. Et suyu/un karışımını, haşlanmış mercimeği, kinoayı, 1 ¼ bardak sebze suyunu, maydanozu, tuzu, karabiberi ve kırmızı biberi sebze karışımına ekleyin ve iyice karıştırın.
Et suyunun çoğu emilene kadar (8-10 dakika) karışımı birkaç kez karıştırarak kaynamaya bırakın. Gerekirse tuzu tadın ve ayarlayın.
Fırına dayanıklı bir tava kullanmıyorsanız mercimek karışımını başka bir pişirme kabına aktarın. Patates püresini mercimek karışımının üzerine sıkın veya yayın ve hafifçe kırmızı biber serpin.
Fırında 25 dakika veya patates püresinin üstü hafifçe kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp sıcak olarak servis yapın.
Kaynak: https://www.crowdedkitchen.com/