Zencefil takviyeleri bağışıklık sistemiyle ilgili hastalıkların tedavisinde enflamasyonu (iltihaplanma) yönetmek için umut verici sonuçlar ortaya koyuyor.
“İlaç olarak gıda” uzun süredir gündemde olan bir konu ve neyse ki artık birçok kişinin anekdot olarak aktardıklarını destekleyen daha fazla araştırma görüyoruz; bu da bazı gıdaların, özellikle de zencefil gibi yüksek konsantrasyonlarda polifenol içeren bitkisel gıdaların sağlığımız üzerinde derin etkileri olabileceğini gösteriyor.
Yeni bir araştırmaya göre zencefil, nötrofilleri (bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşmasını sağlayan ve iyileşmeye yardımcı olan beyaz kan hücreleri) etkileyerek onları iltihaplanma ve bağışıklık sistemi hastalıklarıyla bağlantılı bir süreç olan NETosis’e karşı korumayı başarıyor.
Nasıl fayda sağlıyor?
Klinik çalışma sırasında araştırmacılar, sağlıklı katılımcıların bir hafta boyunca her gün zencefil takviyesi aldıklarında (20 mg zencefil/gün), beyaz kan hücreleri içindeki cAMP adı verilen bir kimyasalda artış olduğunu gözlemledi. Bu çalışmadan çıkarılacak en önemli sonuç: Zencefil takviyelerinin beyaz kan hücrelerinin davranışlarını önemli ölçüde değiştirebileceği ve NETosis olarak bilinen bir süreci azaltabileceği.
Zencefilin bilinen diğer faydaları arasında;
- Kan şekerini düzenleyici etkisi
- Kolesterolü dengeleyici özelliği
- Kalp sağlığını korumaya yardım etmesi
- Sindirim sistemini düzenlemeye destek olması
- Mide bulantısına ve mide ağrısına iyi gelmesi
- İshal ve kabızlığa karşı bağırsak hareketlerini iyileştirmesi
- Soğuk algınlığı ve öksürüğü geçirmeye yardımcı olması gibi pek çok fayda bulunuyor.
Zencefilin kan sulandırıcı etkisi olduğu için hamilelerin ve kan sulandırıcı ilaçları düzenli kullananların doktorlarına danışarak zencefil tüketmeleri öneriliyor. Farklı kronik rahatsızlıkları olanlar da bir uzmana danışarak hareket etmeli.
Nasıl tüketebilirsiniz?
Zencefili pek çok farklı şekilde tüketmek mümkün. Toz zencefili yoğurdunuza katrak ara öğünlerde yiyebilirsiniz. Taze zencefili ince dilimleyip sıcak su ile demleyerek zencefil çayı hazırlayabilirsiniz. Çorbalara, salatalara ya da et yemeklerine rendeleyip ekleyeceğiniz zencefil hem lezzetli hem sağlıklı öğünler hazırlamanızı sağlar.