Farklı grip türleriyle özellikle kış aylarında sık karşılaşıyoruz. Bakterilerden ya da enfekte olmuş besinlerden kaynaklanan mide gribi bulaşıcı bir hastalık. Mide üşütmesi olarak da bilinen mide gribi, mide bulantısı, kusma, ishal ve mide ağrısına neden olan bir bağırsak enfeksiyonu. Tıbbi literatürde viral gastroenterit denilen bu rahatsızlığı ilaçsız atlatmak da mümkün.
Sağlıklı kişilerde ve daha büyük çocuklarda mide gribi semptomları çok şiddetli değilse tedavi sürecini evde yönetebilirsiniz. Semptomların kötüye gitmesini önlemeye çalışarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. İşte mide gribiyle mücadele etmenin ilaçsız yolları…
Sıvılar
Her yaştan insan için tedavinin en önemli unsuru, sıvı tüketmek. Hala anne ya da devam sütü alan bebeklerde buna mutlaka devam edin. Kaybedilen sıvıları telafi etmek, temel beslenmeyi sağlayıp bebeği rahatlatır.
Çocuklar ve yetişkinler de bol miktarda sıvı içmeyi ihmal etmemelidir. Özellikle kusma durumu varsa, çok dikkatli olmalısınız. Vücutta olması gerekenden daha fazla sıvı kaybı olması yüksek bir dehidrasyon riski yaratır. Bu durumda mutlaka hemen bir doktora başvurun.
Bitkisel Destekler
Çalışmalar, bitkisel desteklerin semptomları hafifletebileceğini gösteriyor. Bunlardan biri, mide bulantısını hafifleten ve kusmayı önleyen, zencefildir. Yapılan bir araştırma, zencefilin küçük çocuklarda kusmayı azaltmaya yardımcı olduğunu buldu. Diğer bir yaygın seçenek ise nanedir. Nane çayı içmenin veya nane yağını solumanın mide bulantısını azaltmaya yardımcı olabileceğine yönelik incelemeler bulunuyor.
Bununla birlikte, sıvıları bitkisel ilaçlar veya formülasyonlarla değiştirmek güvenli değildir. En önemli tedavi sıvı sağlamaktır ve herhangi bir bitkisel müdahale bu bakım standardını tamamlamalıdır.
Beslenme Tarzı
Büyük porsiyonlar veya çok baharatlı ve ağır yiyecekler kusmayı ve ishali daha da kötüleştirebilir. Muz, pilav, elma, çay veya kızarmış ekmek bu süreçte fayda sağlar. Vücudunuzu dinleyin, yemek yemeyi isteyip istemediğinize veya canınızın ne istediğine odaklanın. Vücudunuzun nasıl tepki verdiğine dikkat edin ve buna göre besin değişiklikleri yapın.
Dinlenmek
Yorgunluk yaygın bir mide üşütmesi semptomu olduğundan dinlenmek, daha kısa sürede iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Dinlenmek aynı zamanda insanları evde tutar ve bu da enfeksiyonun bulaşma riskini azaltır. Başkalarından kaçınmak ve sık sık el yıkamak yayılmayı sınırlamaya yardımcı olabilir.
Gastroenteriti olan bir kişide belirtiler birkaç gün içinde kaybolmaz veya kişi giderek kötüleşirse mutlaka bir uzmana başvurulmalı. Bununla birlikte hasta uyanık kalamıyorsa, kafası çok bulanıksa ve çok rahatsız görünüyorsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmeli.
Kronik bir hastalığınız varsa ve bu nedenle zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahipseniz, evde iyileşmeyi beklemeden mutlaka doktorunuza görünün.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/