En son yemek yemenizin üzerinden saatler geçti ve mideniz gurulduyor. Onu neyin inlettiğini hiç merak ettiniz mi? Yanıtın acıkmakla bağlantılı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü bu aslında “temizlik” ile ilgili.
Yapılan bir araştırmaya göre, mide guruldamasına göç eden motor kompleksi (MMC) yani öğünlerimizin arasındaki boşluklar sırasında sindirim kanalında gerçekleşen temizlik hareketi neden olur. Bu; yiyecek parçalarını, bakterileri ve diğer mide-bağırsak çöplerini kolona doğru itmeye yardımcı olan güçlü kasılmaların tekrar eden bir döngüsüdür. Bu hareket, yaklaşık 90 dakika süren döngülerde meydana gelir ve bir yemek veya atıştırmanın ardından geride kalan yiyecek moleküllerinin kalın bağırsağa doğru itilmesini sağlamaya yardımcı olur.
Gün boyunca yemek yiyorsanız, MMC’nizin temel işini yapmak için yeterli zamanı olmayabilir. Arta kalan yiyecek parçalarını itmenin yanı sıra, göç eden motor kompleksi aynı zamanda bağırsakların bakteri popülasyonlarını yeniden dengeliyor olabilir. Böylece daha fazlası kalın bağırsağın yukarısında değil, aşağısında yer alır. Bu dağılım açısından iyi bir şeydir. İnce bağırsaklarda aşırı bakteri üremesi, bağırsak fonksiyon bozukluğu ile ilişkilidir. Göç eden motor kompleksi eyleminin, “kötü” bakteri türlerinin varlığını azaltırken “iyi” bakterilerin büyümesini ve konumlandırılmasını destekleyebileceğine dair kanıtlar da var.
Tek bir lokma bile sistemi kapatıyor
İşin püf noktası şu: Göç eden motor kompleksi, yalnızca mideniz boşken çalışmaya başlar. “Bir lokma yemek aldığınız anda ise hemen kapanır. Ne yediğinize bağlı olarak mideniz boşalabilir ve MMC’niz bir saat içinde yeniden çalışmaya başlayabilir. Ancak gün boyunca bir şeyler atıştırıyorsanız bu temel işin yerine gelmesi zorlaşır. Özellikle bağırsak mikroplarının yeniden konumlandırılması söz konusu olduğunda, mikrobiyomun doğru şekilde yönlendirildiğinden emin olmak için birkaç kesintisiz 90 dakikalık MMC aktivitesi döngüsü gerekebilir.
Ancak gün boyunca atıştırmalıklar yemek, bu görevin gerçekleşmesi için zaman bırakmıyor. Son zamanların popüler beslenme uygulamalarından zaman kısıtlı beslenme ise bu konuda fayda sağlıyor. Tüm günlük kalorilerinizi belirlenmiş bir beslenme aralığına sıkıştırmanızı gerektiren bu diyet, MMC’nin görevlerini yerine getirmesi için yeterli zamana sahip olmasını sağlıyor. Bu diyette akşam 8 ve sabah 10 arasında tüm kalorilerden kaçınabilirsiniz. 14 saat kalorili yiyecek veya içeceklerden uzak kalmak ise görevin hakkıyla yapılması için mükemmeldir. Neden derseniz; 12 veya 14 saat boyunca boş kalması bağırsaklarınızın en iyi temizleme rejimine sahip olmasını beraberinde getirir. Yiyecek alımı yapılmayan 14 saat, MMC’nin devreye girmesine ve yalnızca bağırsaklarınızı sindirilmeyen, emilemeyen gıda bileşenlerinden temizlemesine değil, aynı zamanda bağırsak mikrobiyal yoğunluğunun yeniden oluşturmasına olanak tanır.
Anlaşılan o ki zaman kısıtlı beslenme, kilo verme etkileri ile dikkat çeken bir beslenme programı olsa da yediklerinize belirli bir süre ara vermek mikrobiyom açısından da oldukça fayda sağlıyor. Elbette illaki böyle bir beslenmeyi seçmek zorunda değilsiniz ancak sağlığınızı düşünüyorsanız midenizi ara ara boş bırakmayı da göz ardı etmeyin.
Kaynak: https://medium.com/