Platon’a göre önemli olan, hayatta en çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır.
Minimalizm, hayatımızda pratiklikten çok rahatlığa değer vermemizi sağlayan bir yaşam tarzı. Başlangıçta bunun sadece eşyalarınızı indirgemek olduğunu düşünebilirsiniz. Oysa bu, aynı zamanda zihninizi dolduran karmaşadan, dikkatinizi çekmek için yarışan ve zamanınızı alan şeylerden de kurtulmakla ilgili olan, bir düşünme şekli, bir felsefe, bir süreç…
Bu süreç size hayatınızda neyin daha önemli olduğunu anlamayı öğretebilir.
İhtiyacınız olmayan şeyleri satın almamak
Bir şeyler satın alma tuzağına düşmeyin. Bunu yaptığınızda elinize geçen sadece tıka basa dolu bir evdir. Almadan kendinize sorun: “Buna gerçekten ihtiyacım var mı?”
Havluları tekrar kullanmak
Havlular bir kez kullandıktan sonra kirlenmez. Haftada 1-2 havlu kullanmayı deneyin. Bu aynı zamanda çamaşır deterjanı ve sudan da tasarruf sağlar.
Çalışma masanızı her gün temizleyin
Masanız temiz ve düzenli olduğunda zihniniz de öyledir. Her günün sonunda masanızı boşaltın. Böylelikle sabah işe geldiğinizde, odaklanmaya hazır olursunuz.
Ana odaklanın
Biriyle birlikteyken cep telefonuna bakmak veya çevreyi izlemekle meşgul olmak, ona, umursamadığınıza ve zaman ayırmaya değmeyeceğine dair mesaj göndermek anlamına gelebilir. Konuştuğunuz kişiye tüm dikkatinizi verin.
Eşyalarınızı elden çıkarın
Her ay kullandığınız eşyaları gözden geçirin, listeleyin ve geri kalanını elden çıkarmaya başlayın. Arkadaşlarınıza verin, takas pazarlarına katılın, ikinci el dükkanlarında ya da internette satın. Çok sevdiğiniz bazı eşyalarınızı tabii ki tutabilirsiniz! Sadece size iyi hissettirmeyen, amacı olmayan ve işlevsiz kalan eşyalardan kurtulun.
İlgilenmediğiniz konulardaki e-posta aboneliklerinizi iptal edin
Gelen kutunuzu, yalnızca ilgilendiğiniz konulardaki e-postaları alacak şekilde daraltabilirseniz, zamandan ve enerjiden tasarruf edersiniz.
Bedeninize bakın
Vücudumuz bizi ayakta ve hayatta tutar. Zamanımızı boşa harcayan şeyleri ortadan kaldırarak, bizim için en önemli şey olan vücudumuzla ilgilenmek için daha fazla zamanımız olur.
Her seferinde tek konuya yoğunlaşın
O tek öğeye tüm dikkatinizi verin. Aynı anda birçok şeyi yarım yamalak yapmak yerine, tek bir şeyi eksiksiz yapın.
İnsanları ayıklayın
Hayatımızın belirli noktalarında, belirli insanlara ihtiyaç duyarız. Hayatınızda artık ilginizi çekmeyen insanlar varsa veya iletişiminiz sona erdiyse, o kişiler için enerji harcamayın. Uzaklaşın ve yolunuza devam edin.
Anlamlı işler yapın
Tutkulu olduğunuz işi yapmak, çalışıyormuş gibi hissettirmez. Nefret ettiğiniz bir şeyi yaparak varlığınızı harcamayın. Belli bir iş istiyorsanız, onun peşinden gidin.
Bu gibi küçük değişiklikler, daha doyurucu ve minimalist bir yaşam sürmenin başlangıcı olabilir.
Hayat deneyimlerle güzeldir. Küçük değişikliklerle başlayın, sonra, belki de dünyayı dolaşmak için her şeyi satmak gibi, daha büyük ve daha cesur değişikliklere geçersiniz.
Zamanla azaltın ve azaltmanın sizi ne kadar özgürleştirdiğini fark edin. Az aslında daha çoktur!
Kaynak:
https://medium.com/better-person/11-simple-steps-i-did-to-become-a-minimalist-aa1c0beca19b