Miyopi Epidemik mi?
Son yıllarda yetişkinlerde görülen miyopide ciddi artışlar var. İngiltere’de 107 binden fazla katılımcının bulunduğu araştırmadan elde edilen verilerin sonuçlarına göre, 1960’ların sonlarında doğan insanların, 30 yıl önce doğanlara göre miyop olma olasılığı yüzde 10 daha fazla. 1939-1944 yılları arasında doğanlarda bu oran yüzde 13 iken, 1965-1970 yılları arasında doğan grup için rakam yüzde 16. Ayrıca çocuklar arasında da ciddi miyopi vakalarının görülme sıklığı da ikiye katlanmış durumda.
Miyopi, yakınınızdaki nesneleri net ancak uzaktaki nesneleri bulanık görebildiğiniz, yaygın bir görüş bozukluğudur. Göze gelen ışınların yanlış şekilde kırılıp görüntülerin retinamızın önüne düşmesinden kaynaklanır. Hızlı veya aşamalı olarak ortaya çıkabilir; genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde kötüleşir. Genetik, aşırı okuma, artan ekran süreleri, yakın mesafe çalışmaları, çocuklukta beslenme değişiklikleri ve açık havada geçirilen sürenin az olması miyopi başlangıcı ve gelişimine neden olan bazı faktörlerdir.
Doktora ne zaman görünmeliyiz?
Uzaktaki şeyleri yeterince net göremeyip bir işi istediğiniz gibi yapamıyorsanız, görüş kaliteniz herhangi bir aktiviteden aldığınız zevki etkiliyorsa, göz doktoruna görünmeniz doğru olabilir. Bir oftalmolog miyopinizin derecesini belirleyebilir ve neler yapabileceğinize dair seçenekler sunabilir. Temel göz muayenesi gözlük, kontakt lens veya refraktif cerrahi gibi potansiyel palyatif önlemler gerektirebilecek bir miyopiyi doğrulayabilir.
Eğer görüş alanınızda uçuşan lekeler, bir veya iki gözünüzde ışık çakmaları veya görme alanınızda perde gibi gölgeler varsa; bunlar, miyopinin nadir bir komplikasyonu olan retina dekolmanı uyarı işaretleridir. Retina dekolmanı acil, üstelik de ciddi tıbbi bir durumdur ve zaman çok önemlidir.
Muayene rutini
Yeni doğmuş bir bebeğin görüşü önceleri bulanıktır; görme sistemi zamanla gelişir ve ergenlik yıllarında tam olarak olgunlaşır. İyi gören ve sağlıklı gözleri olan yetişkinler 20’li yaşlarda yılda bir, 30’lu yaşlarda yılda iki kez tam bir göz muayenesi yaptırabilirler. Kontakt lens kullananların yılda bir kez göz uzmanına görünmeleri önerilir.
Şeker hastalığınız, yüksek tansiyonunuz veya ailenizde göz hastalığı öyküsü varsa, muayene sıklığınıza hekiminizle görüşerek karar verebilirsiniz. Erken müdahale, görüşünüzü korumanıza yardımcı olabilir.
65 yaş ve üstü kişilerin yılda bir veya iki kez gözlerini kontrol ettirmeleri ve katarakt, diyabetik retinopati, yaşa bağlı makula dejenerasyonu, glokoma olup olmadığına baktırmaları gerekebilir.
Kaynak: medium.com/beingwell