Bu eşsiz üçlü, rengarenk görüntüleriyle sofralarımıza şifa getirirken, benzersiz lezzetleriyle de damaklarımızda şölen yaratıyor. Mevsimi geçmeden tatlarına bakmayı ihmal etmeyin.
Kendi küçük marifeti büyük: Kızılcık
Kiran, kiren, ergen veya eğren… İsimler farklı lezzet ise aynı: Kızılcık. Bu şifa deposu kırmızı minik meyve, tam bir lif kaynağı. Bu sayede de kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyonun önüne geçiyor. Kızılcık, aynı zamanda insülin duyarlılığını iyileştiriyor ve özellikle obezite ile mücadele edenlerde kilo kaybını artırmaya yardımcı oluyor. Vücudun sadece geceleri salgıladığı bir hormon olan melatoninin kişinin biyolojik saat ritmini ayarlıyor kızılcık ise eşsiz bir melatonin kaynağı. Melatonin yeterli oranda salgılanamaması halindeyse yaşlanma süreci hızlanıyor, hastalıklara yakalanma oranı yükseliyor. Tam bir antioksidan deposu olan kızılcık, bu sayede hücreleri koruyor.
Mis gibi kokuyor: Şeftali
Şeftali, zengin bir vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı. Potasyum, C vitamini, A vitamini, lutein ve zeaksantin bakımından da zengin olan meyve üzerine yapılan bazı araştırmalar şeftalide bulunan klorojenik ve neoklorojenik asitin, meme kanser hücrelerinin büyümesini engellediğini gösteriyor.
Şeftalinin cilt sağlığına etkileri de yadsınamaz. İçeriğinde bulunan lutein ve zeaksantin antioksidanları anti inflamatuar özellik taşıyor. Bu ise cildi zararlı güneş ışınlarından koruyor. Göz sağlığı için de son derece faydalı olan şeftali, katarakt gelişimini azaltıp, körlük ve kseroftalmi gibi çeşitli göz hastalıklarını önlemeye yardımcı oluyor.
Oldukça önemli bir demir kaynağı olan şeftali, hemoglobin üretimini artırarak anemi riskini minimuma indiriyor. Bir orta boy taze şeftali yaklaşık 40 kalori ve 2 gram diyet lifi içeriyor. Şeftali yüksek lif içeriği nedeniyle aşırı tüketilmesi halinde ishal, şişkinlik ve gaz yapabiliyor. Çok tüketilirse de içeriğinde bulunan potasyum böbrekleri yoruyor.
Bağışıklık dostu: Mürdüm eriği
C, A, B1, B2, B3, B6, A, C , E vitamini ve potasyum kaynağı olan mürdüm eriği, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Metabolizma hızının da artırılmasına katkıda bulunan mürdüm eriği, yüksek kolesterolü de dengeleme özelliğine sahip. Düşük glisemik endeksi nedeniyle kan şekerini dengede tutuyor. Kabızlığa da iyi gelen mürdüm eriği, yüksek oranda lif içermesi nedeniyle sindirimi de düzenliyor. 100 gramı yaklaşık olarak 75 kalori olan mürdüm eriği, diyetlerde rahatlıkla tüketilebiliyor. Kansızlığa da iyi gelen mürdüm eriği, aynı zamanda da iyi bir adet düzenleyici. Sağlığa bu denli faydası olan mürdüm eriğinin marmelatını ve şerbetini yapabileceğiniz gibi reçel olarak da kahvaltılarda keyifle tüketebilirsiniz.