O pahalı restoranlarda yediğiniz etin tadını evde yaptığınızla aynı değil mi? Orada tattığınız lezzete ulaşmanın mümkün olmadığını mı düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz. O halde şimdi gelin eti ev ortamında mükemmel bir şekilde nasıl pişireceğinize bir bakalım.
Etten iyi sonuç almak için ilk aşamaya yani hayvanın kesimine gidilmeli. Yorgun ve yaşlı hayvanı kesmemek gerekiyor; çünkü eti sert oluyor. İstediğiniz kadar dinlendirin yine de yumuşamaz. Ayrıca hayvan kesildikten sonra eti en az bir gün dinlenmeye bırakılmalı. Dinlendirilmeyen et hazımsızlığa neden oluyor. Etin sinirsiz olması da kolay pişmesine katkıda bulunur. Hayvanın güneş gören, sırt bölgesindeki etler daha yumuşak ve lezzetli olduğunu da belirtmekte fayda var. Bunun yanında lezzetli ikiye katlamak için etin minimum 2,5 cm kalınlığında dilimler halinde kesilmesi ve dövülmemesi öneriliyor.
[/vc_carousel_son][vc_carousel_son image_id=”4612″ title=”Marinasyon işlemi” img_height=”400px”]
Etleri pişirmeden önce marine etmek son derece önemli. Marinasyon=etin alametifarikası da denilebilir. Eti marine ederken sertleşmeye neden olduğu için tuz eklenmesi önerilmiyor. Tuz ve baharatları etin pişmesine yakın eklemelisiniz. Ayrıca size altın değerinde bir tüyo daha etler pişerken ya da marinasyona damlatacağınız birkaç damla sirke hem etlerin yumuşacık olmasına hem de daha kısa sürede pişmesine yardımcı oluyor. Lezzeti de cabası.
[/vc_carousel_son][vc_carousel_son image_id=”4613″ title=”Mühürleme” img_height=”400px”]
Eti çok pişirmek de yanlış bir uygulama bu şekilde etteki protein ve vitaminleri yok etme ihtimali çok yüksek. Etin lezzeti suyuyla beraber akıp gitsin istemiyorsanız ete mühürleme işlemi yapmalısınız. Mühürleme ne diyecek olursanız kısaca yüksek ısıya sahip ızgara ya da tavada etin her tarafını 30 saniye kadar pişirmek olarak özetlemek mümkün. Mühürleme, kabuk görevi görüp etin suyunun dışarı çıkmasını önleyecektir.
[/vc_carousel_son][vc_carousel_son image_id=”4614″ title=”Nerede pişirmeli?” img_height=”400px”]
Gelelim hangi eti hangi nerede pişireceğinize eğer mangal ve odun ateşinde pişirecekseniz antrikot, döküm tavada pişirecekseniz bonfileyi tercih edin.
Eğer tavada ya da tencerede et yaptıysanız ve etiniz suyunu saldıysa aromasını da kaybetti diye üzülmeyin. Durumu kurtaracak taktikler de var elbet. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmanız halinde “basting” işleminin yardımına başvurmalısınız. Basting, bir kaşık veya kepçe yardımıyla etin pişerken kaybettiği suyu tekrar etin üzerine akıtma işlemi olarak özetlenebilir. Bu işlem sayesinde etin aromasının da geçtiği su ile ete lezzetini, yumuşaklığını ve rengi geri kazandırmış oluruz.
Eğer haşlama et yapacaksanız etleri tencerede suyu çekene kadar kavurun daha sonra soğan ve havuç gibi kök sebzeleri ilave edip bir miktar daha kavurun ve üzerine sıcak suyu yavaş yavaş ilave ederek eti yumuşayana kadar pişirin.
[/vc_carousel_son][vc_carousel_son image_id=”4615″ title=”Nasıl pişirmeli?” img_height=”400px”]
Tercihiniz kontrfile et ise bu etin bonfile ve antrikota oranla daha sert bir et olduğunu göz önünde bulundurun. Yağ, süt ve yoğurttan oluşan marinasyonun içinde beklettikten sonra az yağlı bir et olması nedeniyle yağda pişirmek daha doğru olacaktır.
Bonfile için uygun pişirme tekniği mangaldır. İnce bir et olduğu için üzerine zeytinyağı ve tuz döktükten sonra mangala bırakmak yeterlidir. Dört kez çevirmek yeterli olacaktır.
Antrikot pişirecekseniz karabiber, zeytinyağı ve süt karışımı doğru marinasyon olacaktır. Önceden ısıttığınız döküm tavada her iki yüzünü mühürledikten sonra ızgaraya atın her iki yüzünü ve etin yan kısımlarını da pişirmeyi ihmal etmeyin.
[/vc_carousel_son][/vc_carousel_father]
Aklınızda Bulunsun
- Eti buzluktan kullanacaksanız, önce buzdolabının alt rafında çözdürün, sonra oda sıcaklığına alın. Buzluktan aldığınız eti dışarıda çözdürmeyin.
- Eti tavada çevirirken çatal kullanmayı da unutun çünkü bu şekilde eti delersiniz ve etin kendi özsuyunun akıp gitmesine neden olur, kupkuru ve lezzetsiz bir et yemek zorunda kalırsınız.
- Etin piştiğini anlamak için bıçakla arasını çizip bakmayın. Üstten parmağınızla bastırıp anlayabilirsiniz; işaret parmağıyla baş parmak arasındaki boşluktaki gibi bir yumuşaklık kıvamı uygundur.
- Eti piştikten sonra alıp hemen servis etmek doğru değildir. Zira et bu süreçte de hala pişmeye devam eder. Suyunu içinde hapsetmek için birkaç dakika bekledikten sonra servis yapmak en doğrusudur.