El lezzetinize, yemeklerinize ve mutfak bilginize güveniyorsanız, elinize bir kalem alın ve hazırladığımız mutfak terimleri testini çözmeye başlayın.
1. Aşağıdakilerden hangisi aşılamak teriminin karşılığıdır?
a) Soğuğa sıcak, sıcağa soğuk su katmak
b) Bir yiyeceği normalden daha az pişirmek
c) Bir yiyeceği geniş ve derin bir kap suda yıkamak
2. Aktaraç ismi verilen mutfak aleti ne işe yarar?
a) Kuru bir malzemeyi bir kaptan diğerine aktarmaya
b) Aromatik bitkileri demet haline getirmeye
c) Saçta pişen ekmek ya da börekleri çevirmeye
3. Çorba ve sosların koyulaşması için hazırlanan tereyağı ve un karışımına ne ad verilir?
a) Benmari
b) Börmaniye
c) Benye
4. İzlemek terimi hangi anlamda kullanılır?
a) Etlere ya da sebzelere tava ya da ızgara tellerinin üzerinde iz vermek
b) Bir yemeğin pişme sürecini takip etmek
c) Bir şeyi başka bir şeyin üzerine dolaştırarak dökmek
5. Antremetiye kime denir?
a) Çorba ve sebze yemeklerini yapan aşçıya
b) Tatlı ustasına
c) Ödüllü bir şefe
6. İlistir teriminin anlamı nedir?
a) Küçük un eleği
b) Yayvan metal süzgeç
c) Bitki çayı demleme topu
7. Ganaş nedir?
a) Yemeğin yanına veya içine garnitür koyma
b) Macaristan’ın geleneksel yemeklerinden biri
c) Pasta yapımında kullanılan çikolata kreması
8. Olgunlaşmamış buğday başağına ne ad verilir?
a) Siyez
b) Karakılçık
c) Firik
9. Blanşe etme işlemi için hangi iki malzemeye ihtiyaç duyulur?
a) Bir kase ılık su ve tuz
b) Bir kase kaynar su ve bir kase buz dolu soğuk su
c) Bir kase kaynar su ve bir kase soğuk süt
10. Özleştirmek teriminin anlamı nedir?
a) Hamuru iyice yoğurarak esnek (homojen) hale getirmek
b) Hamuru dinlenmeye bırakmak
c) Hamuru küçük parçalara ayırmak
Cevaplar: 1. A / 2. C / 3. B / 4. A / 5. A / 6. B / 7. C / 8. C / 9. B / 10. A