Campbell’in Psikiyatrik Sözlüğü’ne göre; Anti-sosyal kişilik bozukluğu + sadizm + sosyopati + psikopatiyi aynı potada eritin, alın size “malign narsisizm”!
Bu kötü huylu narsisizm, saldırganlığa ve başkalarını istismara dahi neden olabilen bir kişilik bozukluğu olarak tanımlanabilir. Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (DSM-5) malign narsisizmi bir tanı olarak listelemiyor. Ölçmek için geçerliliği bir ölçek olmadığından özellikleri de net olarak tanımlanamıyor.
Bu kötü huylu tür, narsist kişilik bozukluğunun (NPD) genel özelliklerinin yanı sıra bazı anti-sosyal özellikler, zayıf bir benlik, empati eksikliği ve sadist bir tarz da içerir. Bu kişiliğe sahip insanlar, başkalarını incitmekten tatmin duyarlar, insanları manipüle edebilirler veya para, beğeni ve arzu ettikleri diğer şeyleri elde etmek için yalan söyleyebilir, ilişkileri bir araç olarak kullanabilirler. Başkalarının deneyimlerine, ihtiyaçlarına veya duygularına çok az ilgi duyarlar; özel, benzersiz ve başkalarından üstün olduklarına inanırlar. Dikkat çekmek, üstünlük duygularını beslemek ve istediklerini elde etmek için pişmanlık hissetmeden zarar verebilirler. Başkalarının haklarına saygısızlık veya düşmanlık gösterip yasaları çiğneyebilirler. Yalan söyleyebilirler; dürtüsel ve pervasız davranışlar gösterebilirler.
Malign narsisizmi olan bireyler, anti-sosyal kişilik bozukluğu olanlarla ortak birçok özelliği paylaşırlar ve onlar gibi nadiren yardım ararlar. Oysa terapi uygulamaları davranışların veya duygusal tepkilerin iyileştirilmesi için tedavi arayan herkese yardımcı olabilir.
Malign narsisizmi olan birisiyle nasıl başa çıkılır?
Malign narsisizmi olan kişiden kaçınmak, bu özellikleri taşıyanları hayattan çıkarmak önemli bir kendini koruma stratejisidir. Kimse bir başkasının ruh sağlığı bozukluğunu iyileştiremez. Tedaviyi reddeden kişiler, başkalarının hayatlarında ciddi zararlara neden olabilirler.
Mecburiyet içeren iletişim durumlarında, yardımcı olabilecek bazı stratejiler geliştirilebilir. Narsisizmi olan biriyle çalışan, birlikte ebeveynlik yapan veya yasal bir ilişki paylaşan kişiler, mümkün olduğunca yazılı iletişim kurmalı ve bunları yine mümkün olduğu ölçüde belgelemelidirler.
“Gri Taş/Gray Rock” metodu ise farklı bir yöntem olarak önerilebilir. Metod, yolu oluşturan ve yürürken fark edilmeyen binlerce gri çakıldan biri gibi davranmayı önerir. Siz ne kadar dikkat çekmez ve sıradanlaşırsanız onlar da yürüyüp gidebilirler.
Narsisizmi olan kişiler rutin olarak sınırları ihlal edebilirler. İçsel yönergeler oluşturarak onların yanından ayrılmak veya onlarla yalnızca kısıtlı zaman geçirmeyi sağlamak, sınırları çizmede yardımcı olabilir.
Malign narsisizm tıbbi bir teşhis değildir ve potansiyel teşhis olarak da statüsü tartışmalıdır. Ancak bu, gerçek olmadığı anlamına gelmez. Akıl sağlığı uzmanları, iyileşmek isteyen kişilere yardımcı olabilirler.
Kaynak: www.medicalnewstoday.com