Söyleşi: Yaprak Özer
Prof. Dr. Mustafa Özcan… MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı. Kendisi de çalışmaları da renkli… İki öğrenme modeli patenti olan bir akademisyen. Patent fakiri bir ülkede olduğumuzu unutmayın… Özcan, aklımızı fikrimizi eğitime yatırmamız gerektiğini söylüyor…
Bu söyleşi eğitim sisteminin meslek edinme boyutuna odaklanıyor. Girişte birkaç kilit soru üzerinden ilerleyerek söyleşide ne bulacağınızı özetlemek istedim.
Soru 1: Nasıl bir insan kaynağına ihtiyacımız var?
Cevap 1: Akademik olarak donanımlı… yanı sıra; iyi, erdemli, topluma karşılıksız katkı sağlayabilen, çevreyi – hayvanları – doğayı koruyan; demokrasiye inanan…
Soru 2: Cumhuriyet’in kurucuları ülkeyi kime emanet etmişlerdi?
Cevap 2: Ameli, fedakar, idealist, vatansever, çalışkan gençlik…
Ayrıca ilginizi çekeceğini düşündüğüm birkaç alıntı…
“…Çünkü insan öğrendiği kadardır. Bizi; medeni, demokrat, bilgili, becerili, erdemli yapan hiçbir şey genlerimizde kodlanmış değil. Öğrenmek için kodlanmış varlıklarız, öğrenemezsek yaşayamayız…”
“…Modern toplumda, toplumun kaderi eğitimle yazılır…”
“…Okulları değiştirmez, yenilemez, dünya standartlarına uygun hale getirmezsek, başkaları gelip bu hizmeti bize verecek…”
“…Eğitim yerli ve millidir…”
Söyleşide göreceğiniz üzere bu eğitim sistemiyle bilgi çağını yakalamamızın mümkün olmadığını ifade ediyor, bu yorumu yapan tek eğitimci Özcan değil, ama dünya çapında bir uzman olarak hala umudunun olduğunu ifade ettiği için anlattıkları çok çok değerli.
Söyleşimiz Youtube’da, okumak isteyenler için Yaprak Özer Blog, dinlemek isteyenler için Spotify’dayım…