Eti hangi pişme derecesinde yemeyi tercih ettiğiniz sizin damak zevkinize bağlı. Az, orta, orta-iyi ya da çok pişmiş… Peki bu pişme dereceleri mutfakta ne anlama geliyor, gelin birlikte öğrenelim.
Bleu 19-29 C0
Et öncelikle dinlendirilir ve marine edilir. Ardından etin her iki yüzü de 30’ar saniye ızgarada pişirilir. Bu bir nevi diri ettir. Sadece etin dışı mühürlenmiş olur. Çok sık tercih edilen bir pişirme şekli değildir. Etin içi tahmin edeceğiniz üzere ıslak, kanlı ve pembedir.
Az Pişmiş Et (Rare) 52-55 C0
Et dinlendirildikten ve damak tadına göre seçilmiş malzemelerle marine edildikten sonra pişirilmek üzere ızgaraya konur. Etin her iki yüzü 2,5 dakika pişirilir. Yani az pişmiş etler toplamda 5 dakika pişirilmelidir. İç sıcaklığı ise 52-55 °C arasında olmalıdır. Az pişmiş etlerin içi ıslak, kanlı ve pembedir.
Az-Orta Pişmiş Et (Rare-Medium) 55-60 C0
Dinlendirme ve marinasyon işleminden sonra etin her iki yüzü de 3’er dakika pişirilmelidir. Yani az-orta pişmiş etin pişirilme süresi toplamda 6 dakikadır. Az-orta pişmiş etin yumuşak ıslak ve pembe bir iç görüntüsü vardır. Kanlı değildir. Yine 3-4 dakika dinlendirildikten sonra servis yapılmalıdır.
Orta Pişmiş Et (Medium) 60-65 C0
Dinlendirme ve marinasyon ön aşamalarını geçen etin her iki yüzü 4’er dakikadan toplamda 8 dakika pişirilir. Dinlendirildikten sonra servis yapılır. Orta pişmiş etin içinin hafif pembe bir görüntüsü vardır. Etin ıslaklığı ise ortadır. Orta pişmiş etler de dinlendirildikten sonra servis yapılmalıdır.
Orta İyi Pişmiş Et (Medium Well) 65-69 C0
Ön aşamalardan geçen etin her iki yüzü de 5’er dakikadan toplamda 10 dakika ızgarada pişirilmelidir. Yine 3-4 dakika dinlendirildikten sonra servis edilmesi gereken orta iyi pişmiş etin içinde pembelik yoktur, ıslaklık ise azdır.
İyi Pişmiş (Well Done) 71+ C0
Eğer iyi pişmiş bir et yemek istiyorsanız dinlendirme ve marinasyon işleminden sonra etin her iki yüzünün 6’şar dakikadan toplam 12 dakika pişirilmiş olması gerekiyor. Ardından yine 3-4 dakika dinlendirdikten sonra servis edilen iyi pişmiş etin içinde ıslaklık kalmaz.