Kalabalık bir misafiri grubunu ağırlayacaksınız. Her zaman yaptığınız tarifleri iki ya da üç katına çıkarmanız gerekiyor. Peki tarifi bozmadan nasıl hazırlayacak ve nasıl pişireceksiniz?
Özellikle pişirme söz konusu olduğunda, kalabalıklar için yapacağınız bir tarifi nasıl artıracağınızı bilmek önemli bir beceridir. Bir lazanyayı ya da bir tencere pilav ve fasulyeyi kalabalık bir sofra için iki katına çıkarmak nispeten daha kolaydır. Ancak hamur işleri söz konusu olduğunda pişirme tarifini ölçeklendirirken dikkate alınması gereken birçok şey vardır. Öyle ki, yanlış ölçümler ve teknikler hayal kırıklıklarına yol açabilir, malzemeleri ikiye veya üçe katlama işleri karmaşıklaştırabilir. İhtiyacınız olan tek şey biraz planlama, sabır ve dikkattir.
Ölçeklendirmesi En Kolay Tarifler
Muffinler: Muffin hamuru olabildiğince basittir, bu nedenle iki veya üç katına çıkarmak genellikle hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilir. Her bir muffin kendi pişirme kabına girdiği için tava/tencere boyutu ve sıcaklığının dikkate alınması gerekmez.
Kurabiyeler: Aynı durum kurabiyeler için de geçerlidir. Boyut tutarlı olduğu sürece, temel bir kurabiye tarifini ölçeklendirmek sorun olmayacaktır.
Bisküviler ve çörekler: Bisküviler ve çörekler de kurabiyeler gibi tek tek porsiyonlara bölündüğü için iki hatta üç katına çıkarılabilir.
Ölçeği Büyütülmesi Daha Zor Olan Tarifler
Maya kullanılan tarifler: Mayalı tariflerin ölçeğini büyütmek biraz daha zordur. İşe yaraması için her zaman maya miktarını artırmanız gerekmez. Daha fazla maya eklemekten ziyade zamanı ve sıcaklığı takip etmek daha önemlidir. Çok fazla maya bir tarifi izlemeyi çok daha zor hale getirebilir, çünkü maya kontrolden çıkabilir! Diğer taraftan fırıncı yüzdelerini (yani her bir malzemenin un ağırlığının yüzdesi olarak ölçülmesi) kullandığınız sürece maya ile ölçeklendirme daha kolay olabilir. Başka bir deyişle, tüm malzemeleri bardak, yemek kaşığı, çay kaşığı vb. yerine metrik olarak ölçmeniz daha iyi sonuç verir.
Çırpılmış yumurta akı: Çırpılmış yumurta akı, bir tarifi ölçeklendirirken kullanılması zor olan bir diğer malzemedir, bunun başlıca nedeni yumurta akının hacmini ne kadar çabuk kaybetmeye başlayacağıdır. Bir tarifi iki veya üç katına çıkarırsanız, yumurta aklarının sönmesi için daha fazla zaman kalacağından, pişirmesi genellikle daha uzun sürer.
Bir Tarifi Ölçeklendirmenin Temelleri
Bir sonraki yemeğinizi ikiye, üçe, hatta dörde katlamaya karar vermeden önce göz önünde bulundurmanız gereken dört ana husus vardır:
- Kullanılacak ölçülerin türü,
- tepsinin/tavanın hacmi,
- genel zamanlama ve
- fırının sıcaklığının ayarlanıp ayarlanmayacağı.
Her husus her tarif için geçerli olmayacaktır, ancak başlamadan önce bu kontrol listesini kullanmak iyi bir fikir olabilir.
Doğru Ölçün
Su bardaklarını ve yemek kaşıklarını bir kenara bırakın. Gramlarla çalışmak çok daha kolay olacaktır. Örnek olarak un ölçmeyi düşünün. Muhtemelen unu kaşıkla ya da bardakla kullanmanızı öneren tarifleri daha çok kullanıyorsunuzdur. Bir su bardağını doğrudan bir kavanoz unun içine daldırırsanız, süzgeçten elediğiniz ve hafiflettiğiniz undan tamamen farklı bir miktar elde edersiniz. Gramla ölçmek, un veya diğer malzemelerin miktarıyla ilgili tahminleri ve değişkenlikleri ortadan kaldırarak her seferinde doğru miktarda malzeme kullanmanızı sağlar. İhtiyacınız olan bir ölçü kabı ve pratik bir mutfak tartısı o kadar.
Başlamadan önce tartınızın doğru olduğundan emin olun.
Hesap makinesi kullanın. Bir tarifi ölçeklendirirken sayıların izini kaybetmek kolaydır, bu nedenle hızlı dönüşümler için elinizin altında bir hesap makinesi bulundurun.
Hacme Dikkat Edin
Hacim, bir tarifi ölçeklendirmenin en zor yönüdür. Bir tarifi her zaman iki katına çıkaramaz, iki katı büyüklüğünde bir tavaya koyamaz ve iyi sonuç vermesini bekleyemezsiniz. Tarifin nasıl sonuçlanacağını değiştirebilecek çok sayıda öğe vardır. Örneğin 24 cm’lik yuvarlak bir tepsideki kek hamuru 24 cm’lik kare bir tepsidekinden farklı pişer. Çünkü tepsi boyutlarını değiştirdiğinizde ısının hamura aktarılma şekli de değişir. Kusursuz olmasa da, pişireceğiniz kabı hacme göre ayarlamanın tek yolu kabın pişirme kapasitesini belirlemektir.
Kare veya dikdörtgen bir kap için bir kenarı diğeriyle çarpın.
Yuvarlak bir kap için ise dairenin alanını hesaplayın: yarıçap (çapın yarısı), kare, çarpı pi. İşte size kullanışlı bir araç, böylece matematiği kendiniz yapmak zorunda kalmazsınız.
Zamanlama Konusunda Esnek Olun
Genel olarak, pişirme süresi bir aralıktır ve bir rehberdir, bir emir değildir. Birçok fırıncı, pişmiş ürünlerin fırından çıkmaya hazır olup olmadığını belirlemek için süreden önce diğer göstergeleri kullanmayı tercih eder. Fırınlar çok değişken olduğundan, zamanlama konusunda ihtiyatlı davranmak gerekir ve yalnızca bir zamanlayıcıya güvenmek yerine fırınlarını sık sık kontrol etmek daha iyi sonuç verir.
Pişme derecesini test etmek için gözlerinizi, koku alma duyunuzu ve bol miktarda kürdan kullanmanız önerilir. Zamanla ilgili olmayan göstergelere örnek olarak şunlar verilebilir: üstü tamamen kızarmış bir kek; tepsinin kenarlarından ayrılmaya başlayan kekler; muffin veya keke batırılan bir kürdan çoğunlukla temiz veya birkaç nemli kırıntı ile çıkar; veya kenarları oturmuş ancak ortasında hala hafifçe sallanan cheesecake.
Fırın Sıcaklığını Göz Önünde Bulundurun
Sıcaklık ayarlamaları duruma göre gerçekleşir. Örneğin, birkaç seferde kurabiye pişirecekseniz fırın sıcaklığını değiştirmeye gerek yoktur. Ancak, cheesecake gibi orijinal tarifte belirtilenden daha ağır hacimli bir şey için bazen fırın sıcaklığını biraz düşürmek gerekir.
Kaynak: marthastewart.com