Doğru şekilde yapılan düzenli egzersiz, yaşlanmanın kaçınılmaz etkilerini yavaşlatacaktır. Bir uzman önerisine ne dersiniz?
Yaşlanma kaçınılmaz, ancak nasıl yaşlandığımız bizim kontrolümüzde. Bedenlerimizde 30’lu yaşlarımızda başlayan doğal bozulma durdurulamaz, ama yavaşlatılabilir. Yaşlanma sürecini geciktirmek için egzersiz yapmak, herhangi bir kronik hastalığı tedavi etmek için egzersiz yapmaktan farklı değildir; ayrıca önemli kalori yakma yolları arasındadır.
Yaşlanma, aynı anda kademeli olarak gerçekleşen bir dizi koşul gibidir. Egzersiz yapmanın yaşlanma üzerinde oldukça olumlu bir etkisi olabilir.
Kas Kütlemizi Korumak İçin Egzersiz Yapmalıyız
Yaşlandıkça kas kaybı meydana gelir. Düzenli egzersizle bu süreci frenleyebiliriz. Yaşlanmaya bağlı kas kaybına sarkopeni denir. Kaslar, insan vücudunun kabaca yüzde 30-40’ını oluşturur. Her on yılda bir yüzde 10 kas kaybı meydana gelir. Bu da ürkütücü bir oran.
Düzenli egzersiz, bu kaybı önemli ölçüde tersine çevirme yeteneğine sahip. Başlamak içinse asla geç değil. Hareketliliğimizi ve bağımsızlığımızı sürdürebilmemiz için gücümüzü korumamız çok önemli.
Daha fazla kas, daha fazla kalori yakılması anlamına geliyor. Kas, canlı doku olduğu için kan ve besine ihtiyaç duyar. Bu nedenle, daha fazla kas, daha çok kalori yakma anlamına gelir.
Sağlıklı bir kas kütlesini korumak için, beslenmemizde yeterli miktarda protein tüketmeye öncelik vermeliyiz. Yüksek proteinli bir beslenme düzeninin, iştahı azaltabileceğini, metabolizma hızınızı artırabileceğini ve vücut kompozisyonunu korumaya yardımcı olabileceğini dikkate almalıyız.
Egzersizle Korunan Hareket Kabiliyeti
Arabada, otururken, ayakta manevra yapabilmek için, hareketlilik düzeyini korumamız gerekir. Çömelme, eğilip kalkma zamanla sorun haline dönüşebilir.
Doğrulma, uzanma, bir yerden kalkma asla kaybetmememiz gereken becerilerdir. Egzersiz yaparak, bu beceriyi düzenli olarak geliştirebiliriz. İnsan olarak vücudumuz için gerekli birkaç pozisyon var. Diz çökmek, eğilmek ya da bir yere erişebilmek için hamle yapmak gibi… Düzenli egzersiz, bu hareketleri geri kazanmaya ve sürdürmeye yardımcı olabilir.
Düzenli Egzersizin Zihinsel Faydaları
Egzersizin fiziksel faydaları kadar zihinsel faydaları da önemli. Anksiyete, stres ve depresyon semptomlarını iyileştirme üzerindeki olumlu etkileri defalarca kanıtlandı. Kısa ve uzun vadede, egzersiz yapmanın bilişsel desteği de göz ardı edilmemeli. Alzheimer gibi hastalıklardan korunmak için zihin egzersizleri kadar fiziksel egzersizler de gerekli.
Yaşlanmayı Yavaşlatmak İçin Ne Yapmalı?
- Büyük kas gruplarını haftada en az iki kez çalıştırın.
- Haftada en az bir kez kardiyovasküler egzersiz yapın, tabii doktorunuza danışarak.
- Haftada en az üç kez, gövdenizi çalıştıran egzersizler yapın.
- Kan damarlarınızı genişlemeye teşvik ederek, kan basıncınızı düşürmek için, sadece yürüyüş yaparak bile olsa, her gün mutlaka hareket edin.
- Daha sık ayakta durun; her zaman oturarak geçirdiğiniz zamanı azaltmanın yollarını arayın.
Nerede hareket, orada bereket!
Zaman geçiyor, bundan kaçış olmadığı kesin. Ancak bunun bedelinin ne olacağına biz karar verebiliriz. Düzenli egzersiz yapmayı seçerek, daha uzun, daha bağımsız bir yaşam için, yaşlanmanın etkilerini en aza indirebiliriz.
Kaynak:
https://medium.com/in-fitness-and-in-health/exercise-is-the-only-way-to-defy-aging-ab79a7debe48