Yaşımız ilerledikçe vücudumuzda da değişiklikler fark etmeye başlarız. Peki yaşlandıkça neler değişir, neler normal kabul edilir, neler edilmez? Uzmanlar yanıtlıyor.
Dişleriniz çarpıklaşabilir
Gençliğinizde dişlerinizi düzeltmek için onca zaman diş teli kullandıktan sonra yaşınız ilerledikçe dişlerinizin çarpıklaşmaya başladığını fark edebilirsiniz.
Diş hekimleri yaşlandıkça dişlerin “kaymasının” olağandışı olmadığını ve bunun üst dişlere kıyasla alt dişlerde daha fazla görülme eğiliminde olduğunu söylüyor.
Sesiniz değişebilir
Yaş almak erkek ve kadın sesini farklı şekillerde etkileyebiliyor. Uzmanlar bazı erkeklerin, eskiden derin ve dolgun bir sesleri varken, yaşlandıkça sesleri o kadar derin ve dolgun gelmeyebilir diyorlar. Kadınlarda ise hormonal değişiklikler seslerinin kısılmasına ve daha ince çıkmasına neden olabiliyor.
Küçülürsünüz (ve küçülmeye devam edersiniz)
Çoğu insan 40 yaşından itibaren yaşlandıkça kısalır. Ancak araştırmalar, erkeklerin ve kadınların farklı şekilde boy kaybettiğini gösteriyor: 70 yaşına gelindiğinde, erkekler ortalama bir santim kaybederken, kadınlar iki santime kadar kaybedebiliyor.
Peki ya 80’den sonra? Aynı araştırma, muhtemelen bir santim daha düşeceğinizi gösteriyor.
Yaşlandıkça küçülmemizin birkaç nedeni var:
- Yaşla birlikte omurgamızdaki omurlarda kemik ve kıkırdak kaybı yaşanıyor, bu da boyumuzu kısaltabiliyor.
- Ayrıca omurganın etrafındaki karın ve bel kaslarının zayıflayabileceği için bu durum omurgayı dik tutmayı zorlaştırıyor.
- Uzmanlar ayrıca ayak tabanlarının zamanla düzleşmesinin bile boy kaybına katkıda bulunabileceğini belirtiyor.
Fiziksel olarak aktif kalarak, kemik büyümesini teşvik eden ağırlık kaldırma egzersizleri yaparak ve beslenmenizde yeterli kalsiyum ve D vitamini alarak bu durumu kısmen yavaşlatabilirsiniz.
Migrenleriniz azalabilir
Kadınların migrene yakalanma olasılığı erkeklere göre iki ila üç kat fazla; kadınlarda migren nöbetleri daha sık görülür ve daha uzun sürer. Ancak bazı sevindirici haberler var: Migren menopozdan sonra azalabilir.
Nörologlar, “Çoğu kadın yaş aldıkça migrenlerinin iyileştiğini söylüyor. Yaş ilerledikçe, baş ağrısı veya mide bulantısı gibi eşlik eden semptomlar olmadan migren yaşayabilirler”, diyor.
Bu değişimleri bir yere not edin, “ben yaşlanıyor muyum acaba” diye sorduğunuzda aklına gelsin.
Kaynak: https://www.nytimes.com/