Günümüzde genetik manipülasyonlara maruz kalmamış tek tahıl alternatifi olan siyez buğdayının vücudumuza da pek çok faydası bulunuyor.
- Zengin bir lif kaynağı olan siyez buğdayının glisemik indeksi düşüktür.
- İçeriğinde, E vitamini, B kompleks vitaminleri, K vitamini bulunur.
- Göz sağlığı için önemli olan lutein bakımından zengindir.
- Uygun koşullarda daha uzun süre küflenmeden saklanabilir.
- Diğer buğday türlerine oranla daha yağlı olmakla birlikte bu yağlar doymamış yağlar olduğundan damar ve kalp sağlığına faydalıdır.
- Folik asit açısından zengindir.
- Siyez buğdayı, 14 kromozomludur. Modern buğday ise yapılan genetik işlemler sonucu 48 kromozoma kadar çıkmıştır. Bu nedenle modern buğdayın pek çok olumsuz özellik içerir.
İçerdiği gluten oranı modern buğdaya oranla çok daha azdır.