Nefes farkındalığı ile nefes kontrolü arasındaki fark nedir? Hem nefes farkındalığı hem de nefes kontrolü egzersizlerinin birleşimi olan nefes çalışması hakkında bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?
Nefes farkındalığı
Nefes farkındalığı, nefesin herhangi bir bölümünü değiştirmeden veya kontrol etmeden dört aşamasını da gözlemleme eylemidir. Amaç, nefesin an be an bedene girip çıkarken sürekli değişen doğasıyla birlikte olmaktır.
Bu yaklaşım bir Budist uygulaması (Anapana meditasyonu veya nefesin farkındalığı olarak bilinir) olarak akredite edilmiş; burada kişi nefesi alırken ve verirken izler, burnun içindeki ve etrafındaki bölgelere odaklanır ve vücutta ortaya çıkan herhangi bir hissi takip eder.
Bu tür bir gözlem, nefesin nasıl hareket ettiğinin farkında olarak (derin veya sığ, hızlı veya yavaş, sert veya yumuşak, kolay veya gergin, vb…) genellikle zorlama veya yargılama olmadan yapılır.
Bu egzersizin güzelliği, dünyanın her yerinde, herkes tarafından ve her an yapılabilmesidir.
Başlangıçta, sakin bir odada otururken veya uzanırken gözleriniz kapalıyken yapmak daha kolay olabilir. Ancak zamanla ve yeterince pratik yaparak yürürken, yemek yerken ve hatta başkalarıyla konuşurken bile nefesinizin farkında kalabileceğinizi görebilirsiniz.
50/50 Pratiği
Burada dikkate alınması gereken harika bir egzersiz 50/50 uygulamasıdır. Hem iç deneyiminizin hem de dış çevrenizin eşit öneme sahip olduğu ilkesine göre çalışır; çünkü her ikisi de gerçeklik algınızı oluşturur.
Dış çevreniz bir arkadaşınızla yaptığınız bir konuşma ya da iş yerinde tamamladığınız bir görev olabilir. İçsel deneyiminiz ise bedeninizde ortaya çıkan bir duyguyu, hissi veya düşünceyi gözlemlemek olabilir. Her ne olursa olsun, amaç farkındalığınızın %50’sini aynı anda her iki dünyada da tutmaktır.
Eğer 50/50 çok fazla geliyorsa, bunun yerine 70/30 veya 80/20’yi deneyin. Hatta 90/10 bile harikalar yaratır. Farkındalığınızın bir kısmı aynı anda her iki dünyada da kaldığı sürece, yüzde bölünmesi gerçekten önemli değildir. Dolayısıyla, her zaman olduğu gibi, yolunuzu bulun, gerçeğinize bağlanın ve sizi iyi geleni yapın.
Nefes kontrolü
Nefes farkındalığı ile nefes kontrolü arasındaki fark, nefes kontrol egzersizlerinin nefesin dört aşamasından birine diğerlerinden daha fazla odaklanma eğiliminde olmasıdır. Örneğin, Soma Nefesi, nefesi dışarıda tutmaya odaklanır. Wim Hof Yöntemi ve Tummo nefesi de başka bir nefes kontrolü biçimi olan kalp uyumlu nefes almaya odaklanır.
Diğer Pranayama egzersizleri tam nefes vermek yerine tam nefes tutmaya odaklanırken, diğerleri nefesi hızlandırmaktan, nefesi yavaşlatmaktan, burundan nefes almaktan, ağızdan nefes almaktan ve hatta her burun deliğinden bağımsız olarak nefes alıp vermekten hoşlanır.
Bunun nedeni, hepsinin farklı bir odak ve/veya amaca sahip olmasıdır. Örneğin kutu nefesi, huzuru ve duygusal esnekliği teşvik eder. Alternatif burun deliği solunumu denge ve uyumu yeniden sağlamaya yardımcı olur. Ritmik nefes kalbi açar. Ve aralıklı hipoksik eğitim, dakikada daha az nefes alarak insanların daha oksijen verimli olmalarına yardımcı olur. Yedi bin yıllık bir geçmişe yayılmış yüzlercesi ve daha fazla var.
Nefes Çalışması
Şimdi, hem nefes farkındalığı hem de nefes kontrolü egzersizlerinin birleşimi olan nefes çalışmasına geliyoruz. Bir nefes çalışması seansı sırasında amaç, nefesin farkında olmak (nefes farkındalığı) ve nefesi duraksamadan bağlı tutmaktır (nefes kontrolü). Bununla birlikte, nefesi kontrol etmeye daha az vurgu yapılır. Burada da nefes genellikle daha derin ve daha yoğundur; tekniklerin çoğunda ağızdan nefes alınır.
Holotropik Nefes Çalışması, Bilinçli Bağlantılı Nefes Çalışması, Vivation, Yeniden Doğuş ve Biyo-Dinamik Travma Serbest Bırakma Seansları (BBTRS), tekniklerini geliştirmenin bir yolu olarak ağızdan nefes almayı teşvik etmeleriyle bilinir. Bazıları bedendeki travmanın kaynağını bulmaya odaklanırken (BBTRS), diğerleri ruh ve zihin üzerinde çalışır.
Bazıları nefes yoluyla hazzı keşfetmeye çalışırken (Vivation), diğerleri doğumu yeniden ziyaret eder (Re-birthing). Bu, günlük nefes alma yoluyla kolayca başarılabilecek bir şey değildir. Dolayısıyla, bilinçaltının bu alanlarına erişmek için bir değişim olması gerekir ve ağızdan nefes almak hızlı bir şekilde bir değişim yaratabilir.
Ağızdan nefes almak bizi bilinçli zihnimizin ya da bilinen, tanıdık ve rahat olanın ötesine, derin bir teslimiyetin olduğu bir yere götürebilir.
Bu nedenle nefes çalışması seansları genellikle diğer nefes egzersizlerinden daha uzundur, daha yoğun bir şekilde uygulanır ve kontrollü, güvenli bir ortamda gerçekleştirilir.
Bu tekniklerin her biri kendi başına ne kadar harika olsa da, hayatınızı gerçekten değiştiren hepsinin birleşimi de olabilir. Bazılarını önemli toplantılardan önce, bazılarını sonra, bazılarını da sadece eğlenmek için yapabilirsiniz.
Hangi nefesi almayı seçtiğiniz önemli değildir, önemli olan; nefesinizle bir ilişki kurmanız ve onunla arkadaş olmanızdır. Çünkü, “Nefesinize sahip olduğunuzda, kimse huzurunuzu çalamaz.”
Ve kimse huzurunuzu çalamadığında, özgürsünüzdür.
Özgürlük harika bir şeydir. Ve nefes bize orada rehberlik edebilir.
Kaynak: andycmurphy1.medium.com