Uzak Doğu mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden noodle, farklı çeşitleriyle damaklarda şölen yaratıyor. Noodle çeşitlerinin yanı sıra, size enfes bir hindili noodle tarifi de veriyoruz!
Noddle, Çin’de M.Ö. 206 – M.S. 220 tarihleri arasında hüküm sürmüş Han Hanedanı’na kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip. Dolayısıyla Çin’deki kültürel geleneklerin önemli bir yansıması. Çin’de şekline, içinde kullanılan baharatlara, pişirme tarzına göre sınıflandırılan pek çok noodle çeşidi var. Çoğu yerel özelliklerle de zenginleştiriliyor. Sanayi devrimi ve gıda endüstrisinin gelişimi ile el yapımı noddle sanatı yerini seri üretime bırakmış durumda. Bununla birlikte hazır noodle’ların ortaya çıkışı ve seri şekilde üretimi ile noodle bugün tüm dünyada yoğun ilgi görüyor. Diğer kültürlerde zamandan kazanmak isteyenlerin tercihi haline gelen noodle Çin mutfağında ve geleneklerinde ise hala baş tacı.
Binbir çeşit noodle
Asya mutfağını yansıtan ürünlerin satıldığı gurme marketlerde pek çok
noodle çeşidini rahatlıkla bulabilirsiniz.
- Pirinç çubuğu: Pirinç unu kullanılarak yapılan pirinç çubuğu sıcak suda yumuşatıldıktan sonra kullanılıyor.
- Pirinç şehriyesi: Aynı şekilde pirinç unundan hazırlanan bu noodle çeşidi ince bir kesime sahip. Özgün olarak ‘vermicelli’ olarak adlandırılıyor.
- Shirataki noodle: Uzak Doğu’da yaygın olan konjac bitkisinin kökünden üretiliyor.
- Soba noodle: Renginin diğer noodle’lara göre daha koyu olduğunu fark edeceğiniz bu noodle karabuğday unuyla yapılıyor ve ince yapılı bir tür olarak öne çıkıyor.
- Udon noodle: Kalın bir yapıya sahip olan bu noodle’ın formülü buğday unu, tuz ve su karışımından oluşuyor.
- Yumurtalı noodle: En bilinen noodle çeşidi… Geleneksel bir tür olarak un ve yumurtadan yapılıyor.
- Somen noodle: Çok ince bir yapıya sahip bu noodle çeşidinin yapımında buğday unu kullanılıyor.
Hindili noodle
4 adet hindi göğüs etini minik kuşbaşı doğrayın. Geniş bir tavada 3-4 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın. Hindileri ekleyip soteleyin. Ayrı bir tencerede noodle’ı pakette önerilen süreye göre pişirin. Hindilerin piştiği tavaya limon kabuğu rendesi, 1 tatlı kaşığı soya sosu, karabiber ve tuz ilave ederek birkaç dakika daha pişirin. Noodle’ı hindilerin üzerine ilave edip karıştırın. Ayrı bir tavada hafifçe kavurduğunuz bir avuç kaju fıstığını noodle’ın üstüne serpiştirip servis yapın.