Obezite epidemisi, dünyada gittikçe artan, ciddi bir halk sağlığı problemi. Hamilelikten önce ve hamilelik sırasında sağlıklı bir kiloda olmak önemli. Hamilelikte obeziteden etkilenen kadınlar, kendilerinin ve doğmamış bebeklerinin sağlığını çeşitli risklerle karşı karşıya bırakabilirler.
Maternal obezite, hamilelikte artan riskler ve komplikasyonlarla ilişkilidir. Sağlıklı kilodaki annelere kıyasla, daha yüksek anne ve bebek ölüm oranlarına neden olur.
Hamilelikte ideal kilo alımı
Evet, enerji gereksinimleri hamilelik sırasında artar. Bu artış, yalnızca son üç aylık dönemde ve günde yaklaşık 200 kcal kadar olur. Yani “iki kişilik yemeye” gerek yok. Bu ek talep, süt üretimini karşılamak için, emzirme döneminde, günde yaklaşık 675 kcal’ye çıkar. Sağlıklı gebelik sırasında kazanılan ağırlık miktarı değişkendir ve gebelik öncesi vücut ağırlığı ile ödemin varlığından da etkilenir.
Dünya Sağlık Örgütü, 3,1-3,6 kg’lık optimal doğum ağırlığının, annenin 10-14 kg’lık kilo alımı ile ilişkili olduğunu gösteriyor. ABD Tıp Enstitüsü de düşük kilolu hamile kadınların 12,5-18 kg, kilolu kadınların 11,5-16 kg, aşırı kilolu kadınların 7-11,5 kg ve obezitesi olan hamile kadınların 5-9 kg almalarını öneriyor.
Hamilelik sırasında, hızlı kilo kaybı potansiyel olarak tehlikelidir ve ketoasidoza yol açar. Bebeğin ölümü ya da sonraki yaşamında bilişsel bozuklukla ilişkilendirilebilir. Hamilelik sırasında gıda alımını aşırı derecede kısıtlayan anneler, istemeden çocuklarını daha fazla obezite riskine sokabilirler.
Obezitenin hamileliğe etkileri
Hamilelikten önce ve hamilelik sırasında fazla kilolu olmak, komplikasyon riskini artırır. Obezitesi olan kadınların düşük yapma, bebeklerinin de erken doğum ve erken ölüm riskleri vardır. Doğum komplikasyonları ve acil sezaryen doğum olasılığı da maternal obezitenin yaygın olarak gözlenen bir sonucudur. Anneler için doğumda ek komplikasyonlar arasında hipertansiyon, preeklampsi, iri bebek doğumu ve gestasyonel diyabet sayılabilir.
Obezitesi olan kadınlar genellikle emzirmeye başlama ve emzirmeyi sürdürmede de zorluklarla karşılaşırlar. Ayrıca, doğan bebeklerin spina bifida ve kalp rahatsızlıkları gibi, doğuştan gelen kusurlara sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Hamilelik sırasında aşırı kilo alımı da sürekli obeziteye yol açabilir. Doğumdan sonra uygun diyet ve egzersiz, kadınların fazla kilolarını kaybetmelerine yardımcı olabilir.
Anne obezitesi ve çocuk sağlığı
Annenin spesifik metabolik durumu, bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bebek, anne karnındayken optimal olmayan bir beslenme ortamına maruz kalmaktan, olumsuz bir gelişme yaşayabilir. Araştırmalar, bir kadının hamileyken ne yediğinin, çocuğunun obezite riskini etkileyebileceğini gösteriyor.
Hamilelik hem anne hem de bebek için, beslenme ve sağlık açısından hassas bir dönem. Bebeğin sağlıklı, güvenli doğumunu sağlamak ve onun gelecekteki sağlığı için, hamilelikten önce ideal kiloya ulaşmak ve hamilelik sırasında uygun miktarda kilo almak tavsiye ediliyor.
Kaynak: