Obezite, sanılanın aksine, şehirlerde değil kırsal alanda daha hızlı yayılıyor. Daha düşük eğitim ve gelir düzeyi, sağlıklı besinlere daha zor ve pahalı erişim, daha az spor yapma olanağı kırsal bölgelerde obeziteyi artırıyor.
Obeziteye dair küresel veriler ilginç bir gerçeği gün yüzüne çıkardı. Kırsal bölgelerde yaşayan kişiler arasında obezite, şehirlerde yaşayanlara göre daha hızlı yayılıyor. Bunun nedeniyse, şehirlerde sağlıklı gıdalara erişiminin ve egzersiz olanaklarının daha çok olması gösteriliyor.
33 yılda 112 milyon kişiyi kapsayan araştırma
200 ülkede beden kitle endeksi üzerinden yapılan bir araştırmanın sonucunda bilim insanları ortalama 33 yıllık süreçte insanların 5-6 kilogram daha kilolu olduklarını ortaya koyuyor. Burada en yüksek kilo artışı da kırsal bölgelerde görülüyor.
Çalışmayı yürüten Imperial College London profesörlerinden Majid Ezzati, “Bu geniş araştırmanın sonucu, şehirlerde yaşayanların daha şişman olduğu algısını alt üst etti. Bu küresel sağlık sorununu nasıl çözmemiz gerektiği üzerine tekrar düşünmeliyiz” diyor. Nature isimli dergide yayınlanan bu araştırma, 1985 ve 2017 yılları arasında 112 milyon yetişkinin beden kitle endeksi verilerine dayanıyor. Buna göre beden kitle endeksi kırsal bölgelerde %2.1 artarken, şehirlerde kadınlarda %1.3 ve erkeklerde %1.6 yükselmiş görünüyor.
Araştırmacılar bu değişimin nedenini kırsal alanlardaki olumsuzluklarla ilişkilendiriyor. Daha düşük gelir ve eğitim düzeyi, sağlıklı besinlere daha zor ve pahalıya erişilmesi ve daha az spor yapma olanağının bulunması önemli olumsuzluklar olarak sayılıyor. Profesör Ezzati, bu araştırmaya göre şehir hayatının genelde düşünülenin aksine toplum sağlığı için artıları olduğunun altını çiziyor.