6 Şubat Kahramanmaraş depremi olarak küresel afet literatürüne geçen acı, Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgesini unutulması ve onarılması zor bir yıkıma sürükledi. Binlerce kişiyi yitirdik. Tarifsiz acılara tanık olduk. Bu acıyı uzun yıllar yaşayacağız. Kayıplarımızı hiç ama hiçbir zaman unutmayacağız.
Bu süreçte yüzümüzü güldüren zamanlar da oldu: kurtarma anları! Bazen bir çocuk bazen bir büyük zaman zaman kurtarma ekipleri ve gönüllülerin büyük gayretiyle bir evcil dost enkazdan çıktı. Bazıları kendi gayretleriyle gün yüzünü görüp kurtarma ekiplerini sahipleriyle buluşturdu…
Dilleri olsa neler neler anlatırlardı. Bu kez biz onlar adına konuşmak istedik. Deprem sonrası acımızı çocuklar, yaşlılar, özel bakıma ihtiyaç duyanlar üzerine yoğunlaştırdık… bu hafta konuklarımız evcil dostlarımız.
Enkazdan kurtulanlar insanlar gibi davranışsal problemlerle boğuşuyor. Strese bağlı kaygı bozukluğu en sık rastlanan sorun. Ürkeklik, çekingenlik dikkat çeken temel unsurlar. Pek çoğu sahipsiz kalan bu hayvanlara gönüllü veteriner ordusu sahip çıkıyor.
Evcil hayvanlar hayatımızın en önemli renkleri arasında yer alıyor. Kurtulanlar adına sevincimizi sizlerle paylaşmak istedik. Kedi köpek sahipliği daha yaygın ülkemizde, tabii ki onlarla ilgili yazılar bulacaksınız ama bir de hiç radarımıza girmeyen hayvanlar olduğunu unutmayalım istedik… İlginç bilgiler derledik, çünkü onlar hayatımıza dokunduklarında yaşam güzellikle doluyor. Onlarsız hayat eksik kalıyor. Biz yerkürede birlikteyken güzeliz.
Evcil Hayvan Nüfusu
Avrupa Evcil Hayvan Yemi Endüstrisi Federasyonu’nun 2021 yılı raporunda evcil hayvanlar konusunda önemli verilerin yer alıyor. Rapora göre Avrupa Birliği üyesi ülkelerde en az bir evcil hayvan bulunan ev sayısı, 88 milyon. En az bir evcil hayvana sahip olan bu evlerin Avrupa’daki bütün evlere oranı ise %38. Kedi ve köpek besleme verilerine bakacak olursak, 2020 yılında Avrupa’daki evcil köpek sayısının yaklaşık 90 milyon, evcil kedi sayısının ise 110 milyon olduğunu görüyoruz.
Hem kedi hem köpek sayısı açısından Ruslar en çok evcil hayvana bakan ülke olarak ilk sırada yer alıyor. Rusya’da 17 milyondan fazla evcil köpek, 22 milyon 750 bin tane de evcil kedi yaşıyor.
Evcil köpek bakımında 10 milyon 700 bin güzel köpeğe kucak açan Almanya ikinci, 8,5 milyon köpeğin sıcak bir yuvaya sahip olduğu Birleşik Krallık ise üçüncü sırada. Türkiye’de ise 1 milyon 220 bin evcil köpek bulunuyor. En az köpek bulunan ülke ise 235 bin ile Estonya.
Gelelim kedisever ülkelere. Rusya’yı 15 milyon 700 bin kedi ile Almanya izliyor. Üçüncü sıradaki Fransa’da ise 15 milyon 100 bin adet evcil kedi yaşıyor. Türkiye’de ise evcil kedi sayısı sadece 4 milyon 100 bin. En az evcil kedi nüfusuna sahip ülke ise 285 bin ile yine Estonya.
Türkiye’deki evlerin %5’inde bir köpek ya da kedi yaşıyor. Türkiye, Avrupa’daki en düşük orana sahip. Evde bakımı yapılanların toplam sayısı 5,5 milyonu bile bulmazken Türkiye’de sokakta yaşayan kedi ve köpek sayısının ise 20 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. En az bir köpek ya da kediye sahip evlere baktığımız zaman ise en yüksek oran Polonya ve Romanya’ya ait. Polonya’da ve Romanya’da en az bir köpek ya da kedi olan ev oranı %42. Bu ülkeleri %41 oranı ile Çekya takip ediyor.
Türkiye evcil kuş nüfusuyla ikinci sırada
Avrupa’daki evcil kuş sayısı ise kedilerden ve köpeklerden az. Buna göre, Avrupa’da toplam evcil kuş nüfusu 52 milyon, evcil kuş nüfusunda İtalya 12 milyon 880 bin ile birinci sırada yer alıyor. Kedi ve köpek sahiplenmede geride kalan Türkiye, 11 milyon 200 bin adetlik evcil kuş nüfusuyla ise ikinci sırada.
Raporda Avrupa’daki hamster, kirpi, tavşan gibi evcil küçük memeli popülasyonu 30 milyonu buluyor. Küçük memeli popülasyonunda da birincilik yine Rusya’nın. Bu ülkede tam 6 milyon 480 bin evcil küçük memeli yaşıyor. Rusya’yı kedilerde olduğu gibi Almanya ve Fransa takip ediyor.
Kaynak: https://europeanpetfood.org/