Çağımızın en büyük hastalığı oturmak. Hepimiz her gün saatlerce sınıflarda, evde, iş yerlerinde oturuyoruz. Pandemi günleri insanları daha da hareketsizleştirdi. Bunun da olumsuz sağlık sonuçları olacağına kesin gözüyle bakabiliriz.
Bir eklem çevresindeki hareket aralığına, kontrollü bir eklemin etrafındaki hareket açıklığına esneklik diyoruz. Kasları rahatlatmak ve eklemlerin hareket aralığını artırmak için yapılan egzersizlere de esnetme… Streching belirli kas ve eklem gruplarını hedef alarak elastikiyeti ve hareket açısını arttırmak için yapılan fiziksel egzersiz bütünü.
Esneklik, kuvvet ve postürle yakından ilgili. Esnekliği artırmak için çeşitli yöntemler kullanmak gerekiyor. Kısa seanslarla günde birkaç kez esneklik üzerine çalışmak faydalı olabilir. Ayrıca esneme hareketleri sık sık oluşan krampların tedavisinde de kullanılıyor.
Streching kan dolaşımını arttırıyor. Dokularınıza nüfus eden kan sakatlıkların daha hızlı iyileşmesini, kaslarınızın daha hızlı gelişmesini sağlıyor. Artan kan dolaşımı sayesinde daha enerjik hissediyorsunuz. Ayrıca koordinasyonu arttırırken eklemlerinizin ve kaslarınızın daha esnek olmasını sağlıyor.
Düzenli yapılan esneme hareketleri, sakatlıkların iyileşmesini hızlandırdığı gibi oluşma riskini de azaltabiliyor. Beyine gönderdiği sinyallerle stresi azaltıyor ve rahatlamanızı sağlıyor. Postürünüzün düzelmesine yardım ediyor. Baş ağrılarını azaltmaya, sırt ağrılarını iyileştirmeye ve önlemeye yardımcı oluyor. Uyku problemi yaşıyorsanız uyku hapları yerine yatağa gitmeden 15 dakika öncesinde vücudunuzu esnetmeyi deneyin.
Streching veya yürüyüş
Gün içinde neler yapıyorsanız, mutlaka her 30 ila 45 dakikada bir mola verin. İster basit streching yani esneme hareketleri yapın isterseniz de yürüyün. Yeter ki hareket edin.
Her 30 dakikada bir kalkmanızı hatırlatmak için bir uygulama indirin veya bilgisayarınızda ya da telefonunuzda alarm kurun. Yerinizde koşun, 3-5 dakika yürüyün ya da merdiven çıkın. Sadece hareketlenin.
Spor salonu ekipmanına erişiminiz olmadan yapabileceğiniz şeylerden biri de yürüyüş. Yürümek, kaslarınızı gevşetmek için harika bir yoldur. İşe gitmeden önce ve öğle yemeği arasında 30 ila 45 dakikalık bir yürüyüş yapmaya çalışın.
Uygulayabileceğiniz en basit hareket rutinlerinden biri de omuzları çevirmektir. Esnekliğinizi artırırken gerginliğinizi azaltırsınız.
Boynunuzu esnetmek için başınızı hafifçe yana eğerek sağ kulağınızı sağ omzunuza yaklaştırın. Gerginliği hafifçe arttırmak için sağ elinizi kullanın. Germe esnasında derin nefes almayı deneyin. Asla rahatsız olacak kadar yapmayın. Sol tarafınızla hareketi tekrar edin.
Boynunuzun önünü ve arkasını germek için çenenizi kaldırıp indirerek esnemeye devam edebilirsiniz. Başınızı öne, arkaya, sağa ve sola doğru eğin. Başınızı eğerken döndürmeyin, bu sakatlıklara yol açabilir. Başınızı bir yöne eğdikten sonra önce merkeze dönün, sonrasında başınızı diğer tarafa doğru eğin. Başınızı sağa ve sola eğerken omuzlar düz konumda olmalıdır. Başınızı geriye doğru eğerken çenenizi serbest bırakın ve ağzınızın bir miktar açılmasına izin verin.
Yaralanmaları önlemek için esneme egzersizlerini dikkatli bir şekilde uygulayın.
Kaslarınız esnerken 10-15 saniye esneme noktasında hareketsiz olarak kalın.
Günlük olarak esneme hareketlerini uyguladığınızda farkı hissedeceksiniz.
Kaynak: https://medium.com/