Göbek çevresindeki yağlar, fazla kilolarla doğrudan ilgili olmayabilir. Sizin de “pandemi göbeğiniz” oluştuysa şimdi harekete geçme zamanı. Basit tüyolar ve doğru bilgilerle göbek yağlarını kontrol altına alabilirsiniz.
Fiziksel aktivitenin ev sınırlarında kaldığı salgın döneminde, “pandemi göbeği” tabiri hayatımıza girdi. Kapanma döneminde alınan kilolar veya göbek çevresinde biriken yağlar, herkesin ortak sorunu haline geldi. Öyle ya, aşırı yağlanma pek çok sağlık sorununu da beraberinde getirebiliyor. Kilo problemi olmayan kişilerin de göbek çevresi yağlanabiliyor. Eğer bu durum, 40 yaşından önce kendini göstermeye başladıysa hızla harekete geçmek, işinizi kolaylaştırır. Elbette yaş kaç olursa olsun göbek çevresinde başlayan yağlanmayı önlemek mümkün. İşte birkaç ipucu…
Su sağlıktır
Fazla yağları yakmanın en basit ve sağlıklı yollarından biri, bol su içmek. Bunu bir alışkanlığa dönüştürmek için evin her odasına bir bardak su bırakabilirsiniz. Böylelikle her yerde karşınıza çıkan o bir bardak su, size su içmeniz gerektiğini hatırlatacak. Metabolizmanın düzenli çalışmasında suyun büyük bir rolü olduğunu unutmayalım. Enerji oluşumunun artırılması ve toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması için suya her zaman ihtiyacımız var.
Az az ve sık sık
Öğün sayınızı arttırıp porsiyonları küçülterek zaman içinde midenizin buna alışmasını ve küçülmesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde metabolizmanızı da hızlandırabilirsiniz. Ana öğünleri atlamadan, ara öğünlerde de sağlıklı besinleri tercih ederek yağları yakmaya başlayabilirsiniz.
Besin dengesi önemli
Öğün atlamamak, dengeli beslendiğiniz anlamına gelmiyor. Dengeli beslenmekten kasıt, her öğünde tükettiğiniz besinlerin dengesidir. Vücudunuz için gerekli olan günlük vitamin, mineral, karbonhidrat ve protein miktarını öğünlere bölerek alıyorsanız dengeli besleniyorsunuz demektir.
Çiğ besinlere yer açın
Yağ yakmanın önemli yollarından biri de çiğ besinler tüketmektir. Havucu, beyaz lahanayı, semizotunu, ıspanağı salatalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ana öğünlerin hepsinde yeşil sebzelere veya salataya yer vermek, vücudunuzdaki vitamin-mineral dengesini korumanıza da yardımcı olabilir.
Sağlıklı atıştırmalıkları tercih edin
Cips, çikolata ve tüm abur cuburların göbek çevrenizdeki yağlarla çok iyi anlaştıklarını hatırlatalım. Atıştırmak için salatalık, yeşil erik gibi glisemik indeksi düşük sağlıklı besinleri tercih edebilirsiniz. Yine de cipsten vazgeçemiyorsanız kendi yağsız cipsinizi, fırında yapabilirsiniz. Canınız tatlı çektiğinde bir porsiyon meyve tüketerek bu ihtiyacınızı kolayca karşılayabilirsiniz. Kuru meyveleri ise daha dikkatli tüketmekte yarar var.
Lifli besinler vücuda dost
Vücudunuzdaki yağ oranını düşürmek için beslenmede önceliği lifli besinlere verebilirsiniz. Yiyeceklerle alınan ve bağırsakta emilmeyen bitkisel lifler, sindirim yolunu takip ederek vücuda girdikleri gibi çıkıyorlar.
Besinleri çiğnemelisiniz
Yemeği az çiğneyip hızlıca yutmak önce mideyi büyütüyor, ardından da göbek çevresini… Beynimizin “doydum” sinyalini vermesi 10-20 dakika sürüyor. Lokmalarınızı sayabilirsiniz. Yiyecekleri en az 20 saniye çiğneyip öyle yutmayı deneyin.
Harekete geçin
Pandemi sürecinde hareketsizlik en temel problemlerimizden biri oldu. Bu rehaveti daha ne kadar sürdürebiliriz? Eğer düzenli olarak spor yapmaya vaktiniz yoksa her fırsatta hareket etmeye özen gösterebilirsiniz. Örneğin asansöre binmek yerine, merdivenleri kullanabilirsiniz. Pandemi sebebiyle yaşam ve konfor alanınızdan çok uzaklaşmak istemiyorsanız evinizin koridorunda, bahçenizde ya da sokağınızda yürüyüş yapabilirsiniz. Günde 10 bin adım hedefinin altında kalmamak işe yarayabilir.
Yağ yakan tüyolar
* Kızartmalardan uzak durmak
* Yiyecekleri haşlama, buğulama ya da ızgara olarak tüketmek
* Tuzu azaltmak
* Haftada en az üç öğün balık tüketmek
* Yemeklerde margarin gibi doymuş yağları azaltıp yerine zeytinyağı, fındık, ceviz, Hindistan cevizi yağı gibi doymamış yağ tüketimini artırmak
* Kahve ve siyah çayı azaltıp günde bir fincan yeşil çaya yer açmak
* Bol su içmek