Gün geçmiyor ki Covid-19 pandemisiyle ilgili yeni ve ürkütücü rakamlarla karşılaşmayalım. Şimdi de Omicron varyantı ortalığı kasıp kavuruyor. Aşı şüphesiz en güçlü korunma yöntemi. Beraberinde mesafe, maske ve elbette güçlü bir bağışıklık sistemi geliyor. Bağışıklık sisteminin gücü için sağlıklı gıda ve takviyelerin ötesine geçmek gerekiyor. Yedikleriniz, hareketliliğiniz, yaşam ve düşünce tarzınız, bir bütün halinde sağlam bir temel oluşturuyor.
İşe bağırsaklarınızdan başlayabilirsiniz
Bağışıklık sisteminin yaklaşık yüzde 70-80’i bağırsaklardadır. Fazla çalışma, bağırsaktaki lokalize bağışıklık tepkilerini ve bağırsak mikrobiyomunu etkiler. Araştırmalar, bağırsak mikrobiyomunun hem doğuştan gelen hem de uyarlanabilir bağışıklık sistemleri için kritik rol oynadığını gösteriyor. Bağışıklık sistemi de bağırsak mikroplarının dengesini destekliyor.
Bağırsaklarınızı çatalınızın ucundan başlayarak düzeltip düzenleyebilirsiniz.
Ne yediğiniz kadar ne zaman yediğiniz de önemli
Araştırmalar, aralıklı orucun bağışıklığı desteklediğini gösteriyor. Aralıklı oruç, vücudun hasarlı veya yıpranmış hücrelerini otofajiyle dışarı atıyor. Akyuvar sayısını düşürerek kök hücrelerin yeni akyuvarlar üretmesini sağlıyor. İnsülin direncini, iltihabı ve çoğu hastalığa katkıda bulunan diğer faktörleri iyileştirebiliyor.
Bu faydaları elde etmek için çılgınca uzun oruç tutmaya gerek de yok. 12 ila 14 saatlik bir gece orucu bile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, iltihabı azaltabilir ve yağ yakımını arttırabilir.
Stres yönetimi
Kronik stres, enflamasyonu hızlandırır ve bağışıklık destekleyici hücreleri baskılar. Bu yüzden stres yönetimi bir lüks değil, bağışıklık sistemini güçlü tutmak için bir zorunluluk. Stresi nasıl yönettiğiniz ise sizin için neyin işe yaradığına bağlı.
Meditasyon, nefes egzersizleri, dikkat alıştırmaları, çocuklarla vakit geçirme ve hatta komik bir dizi izlemek stresinizi azaltmada size yardımcı olabilir.
Kaliteli gece uykusu
Hasta hissettiğinizde uyumanın size iyi geldiğini fark ettiyseniz, uykunun bağışıklık sistemini desteklediğini zaten biliyorsunuz. Yetersiz ve kalitesiz uyku, kronik enflamasyonu arttırarak bağışıklık sisteminizi tehlikeye atabilir.
İyi bir uyku enfeksiyon riskini azaltabilir, enfeksiyonu ve hatta aşılara verilen yanıtı bile iyileştirebilir.
7-9 saatlik kaliteli bir uyku, bağışıklık sistemi içindeki dengeyi destekler.
Doğru egzersizler
Düzenli egzersiz, anti-enflamatuar ve antioksidan destek sağlayarak bağışıklık hücrelerine yardımcı olur. Egzersiz sırasında, bazı bağışıklık hücrelerinin sayısı 10 kata kadar artabilir. Egzersizden sonra kan dolaşımındaki bazı hücreler, fazladan desteğe ihtiyaç duyan vücut bölgelerine taşınabilir.
Her egzersiz bu desteği sağlamaz. Yoğun ve uzun süreli koşu gibi egzersizler kortizolü yükselterek bağışıklığı tehlikeye sokabilir.
Antrenman sonrası alınan protein smoothie’si gibi takviyeler, vücudunuza iyileşmeyi desteklemek için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayabilir.
Çevresel toksinleri azaltabilirsiniz
Hepimiz toksik bir yük ile doğarız. Araştırmalar, annenin dioksin adı verilen yaygın bir kimyasala maruz kalmasının, gelişmekte olan çocuğun bağışıklık sistemine zarar verebileceğini gösteriyor. Bu zarar sonraki nesillere aktarılarak vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasını zayıflatıyor.
Çevresel toksinler, yediğimiz yiyeceklerde, içtiğimiz sularda, soluduğumuz havada, kullandığımız birçok ev ürününde ve kozmetiklerde bulunuyor.
Bazı toksinlerden kaçınmanın bir yolu olmadığı için mümkün olduğunca organik beslenmek, filtrelenmiş su içmek ve fazladan lif tüketmek gibi bazı basit stratejiler toksik maruziyeti en aza indirmeye yardımcı olabilirler.
Hislerinizi paylaşabilirsiniz
Düşünce ve psikolojinin bağışıklık üzerinde güçlü bir etkisi vardır. İyi bir psikoloji doğru beslenme ve egzersiz kadar önemlidir.
Minnettar olduklarınızı düşünmek, çevrenizdekileri takdir etmek, yaşadığınız küçük mucizeleri saymak ve bu hisleri hayatınızdaki insanlarla paylaşmak, beyninizi kalbinize daha iyi bağlayarak kendinizin ve sevdiklerinizin daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir.
Kaynak: https://medium.com/