Günümüzde hem vegan-vejetaryen beslenme tarzını benimseyenler hem de daha atletik bir yapı hedefiyle spor yapanlar, bitki bazlı gıdalara daha fazla yönelmeye başladı. Diğer taraftan kafalar hala karışık. Kimi beslenme uzmanları, bitkilerdeki bazı bileşiklerin, proteinlerin biyo yararlarını azaltabileceğine inanıyor. Bazı araştırmalar ise bitkilerin et bazlı kaynaklardan elde edilen tüm gerekli amino asitleri sağlamadığını öne sürüyor. Ancak yeni bir çalışma, bu kavramlara meydan okuyarak patatesin hayvan sütü kadar güvenilir bir protein kaynağı olabileceğini öne sürüyor.
Bitki kaynaklı proteinlerin insanlarda kas proteini sentez oranlarını uyarmak için yüksek kaliteli hayvan kaynaklı proteinler kadar etkili olabileceğinden yola çıkan Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, patates proteinlerinin kas kütlesini artıran anabolik reaksiyonları nasıl desteklediğini inceledi. Kas protein sentezi (MPS) nedir derseniz, bu amino asitlerin iskelet kası proteinleri haline geldiği süreçtir. Protein alımı ve egzersiz, MPS’nin iskelet kası kütlesini sürdürmesi ve oluşturması için hayati önem taşıyor.
Aslında patates çok yoğun olarak protein içermiyor. 100 gramında sadece 2 gram protein bulunuyor ancak patatesli bir yemeğin suyu, zengin bir protein konsantresine dönüşebilir. Ayrıca bu benzersiz yumru, WHO/FAO/UNU amino asit gereksinimlerine göre, tüm bireysel esansiyel amino asitleri yeterli miktarda sağlıyor. Üstelik yapılan araştırma, patates proteininin amino asit bileşiminin süt proteinine çok benzediğini gösteriyor.
Ekip, patates proteini konsantresi tüketmenin egzersiz ile birlikte MPS oranlarını artırabileceğini varsaydı. Patates proteininin süt proteini ile aynı MPS tepkisini tetikleyebileceğinden yola çıkarak yaşları 18 ile 35 arasında değişen 24 sağlıklı erkek ile araştırmaya başladı. Tüm denekler standart bir yemekle beslendiler ve test günlerinde MPS oranlarını ölçmek için her katılımcının üst koluna kateter yerleştirildi. Diğer kollarına da kan amino asidi, insülin ve glikoz konsantrasyonlarını ölçmek için ikinci bir kateter takıldı. Genç erkek katılımcılar, egzersiz sonrası dinlenirken kan örnekleri ve MPS oranlarını belirlemek için kas biyopsileri alındı.
Daha sonra araştırmacılar, 30 gram patates proteini veya süt proteini içeren bir içecek içmeleri için katılımcıları rastgele görevlendirdi. Bunu daha fazla kan örneği ve kas biyopsisi ile takip ettiler. İşte yapılan bu çalışma ile 30 gram patates proteini alımının, egzersizden sonra toparlanma sırasında kas protein sentezini güçlü bir şekilde uyardığı sonucuna varıldı.
Araştırma önemli bir sonuç sunsa da oldukça küçük bir örneklemle yapıldığını unutmamak gerekir. Sonuçların kesinliğinden söz edebilmek için daha geniş popülasyonlarda daha fazla doz-yanıt çalışmalarına ihtiyaç olduğu bir gerçek. Ayrıca, deneme sadece erkekleri, üstelik de yine sadece genç olanlarını içeriyor. Gerçek bir kanıt için daha fazla araştırmaya gerek olduğu muhakkak. Ancak takviye mi bitki bazlı besinler mi derseniz, birçok uzmanın tercihinin bitkisel gıdadan yana olduğunu söyleyebiliriz.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/