Patates çok yönlü ve çok besleyici bir kök sebze. Patlıcangiller ailesine ait olan patatesin dünyada yaklaşık 2 bin farklı türü yetiştiriliyor. Antioksidanlar açısından zengin. Sindirim sistemini destekleyen patates, glutensiz ve doyurucu bir besin.
Yıllar boyu, çeşitli beslenme şekilleri popülarite kazanırken bazı besin maddeleri deyim yerindeyse yerden yere vuruldu. Uzun bir süre, yağsız ve az yağlı ürünler, baş tacı edilerek raflar dolduruldu. Bizler de inanılmaz derece sağlıklı olduklarını düşündüğümüzden çılgınca satın aldık.
Araştırmacılar bu az yağlı ürünleri daha yakından inceleyip aslında kılık değiştirmiş zararlı besinler olduklarını keşfettiler.
Son yıllarda karbonhidratlar da benzer bir akıbeti paylaştılar. İnsanlar onlardan veba gibi kaçmaya başladı. Oysa doğru karbonhidrat seçimi hem besleyici hem de performansımızı optimize ediyor.
Özellikle çok sevilen, sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı var ki hepimiz aslında onu yakından tanıyoruz: Patates
İşte patates yemeniz için üç neden:
- Temel maddeleri sağlar
Rafine karbonhidratların aksine, patates vücudumuzu besleyecek temel vitamin ve minerallerle dolu.
Orta boy kabuklu bir patates, önerilen günlük ihtiyaç miktarına göre şunları içeriyor:
- 3 gramdan fazla lif
- C vitamininin %28’i
- B6 vitamininin %27’si
- Potasyumun %26’sı
- Manganezin %19’u
- Magnezyumun %12’si
- Fosforun %12’si
- Niasinin %12’si
- Folatın %12’si
Bunların her biri belirli bir amaca hizmet ediyor. Örneğini lif, kan şekeri ve kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardımcı oluyor; kabuğundaki B ve C vitaminleri ise beyin ve bağışıklık sistemi için gerekli.
- Kompleks karbonhidrat
Karbonhidratlar, kimyasal yapılarına göre, basit ve kompleks olarak iki gruba ayrılıyor. Patates, kompleks bir karbonhidrat olarak kabul ediliyor. Yani daha fazla besin, lif içerir ve basit karbonhidratlardan daha yavaş sindiriliyor.
Bu önemli bir ayrım. Çünkü kompleks karbonhidratlar daha doyurucu ve basit karbonhidratların yaptığı gibi kan şekeri artışına neden olmuyorlar.
Kompleks karbonhidratlar sağlıklı kiloyu korumayı kolaylaştırıyor, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler sorunlara karşı korunmaya da yardımcı olabiliyor. Tabii, patates de dahil olmak üzere, bazı kompleks karbonhidratların diğerlerinden daha nişastalı olduğunu belirtmekte fayda var.
- Bonus
Patates, nispeten ucuz ve birçok evde temel besin kaynağı olan bir sebze. Tüm besinsel faydaların yanında bu önemli bir bonus.
Patates gibi ucuz ürünleri, mevsiminde olan meyve ve sebzelerle tamamlarsanız, daha fazla tasarruf edebilirsiniz.
Patatesimi pişirmenin birçok farklı yolu var. Kabuğunu soymadan, buharda ya da fırında pişirmek, patatesi tüketmenin en sağlıklı yolu.
Sağlık ve zindelik hedeflerinize ulaşmak için temel besin maddelerini kesmeniz gerekmeyebilir. Vücudunuzu, minimum düzeyde işlenmiş yiyeceklerle beslemeye odaklanmanız yeterli olabilir.
Optimum karbonhidrat alımı, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. En iyisi hayat tarzınıza uyabilen, kendinizi iyi hissettiğininiz ve metabolik sağlığınızı koruyacak olan beslenme şekli.