Malzemeler:
- 1 demet pazı yaprağı
- 250 gr kıyma
- 1 adet iri soğan
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı salça
- Maydanoz
- Kuru nane
- Pul biber
- Tuz
- Karabiber
Sos:
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Zeytinyağı
1,5 – 2 bardak sıcak su
Hazırlanışı
Pazı yapraklarını yıkayıp saplarını kesin. Önce kaynayan suda çok kısa tutun ardından soğuk su dolu suya alıp bekletin. Hem sıcak su hem soğuk suda tutacağınız süre 1 dakikayı geçmesin. Sonra yaprakları süzgece alıp süzülmesi için bırakın. Süzülen yaprakları mutfak tezgahına alın, kalın damarlı kısımlarını bıçakla kesin ya da üzerine bıçakla bastırarak ezilmesini sağlayın.
Dolmanın iç harcı için kıymaya soğan, pirinç, salça, kıyılmış maydanoz ve baharatları ekleyip yoğurun. Yoğururken 1-2 yemek kaşığı su ilave edin.
Tencerenin tabanına kalın yapraklardan bir sıra döşeyin, ardından pazı yapraklarını sarmak istediğiniz büyüklükte (ince ya da daha iri şekilde) kesip içine kıymalı harçtan ekleyerek sarıp tencereye alın.
Başka bir tencerede salçayı zeytinyağında kavurduktan sonra suyunu ilave edin. Kaynayan sosu pazıların üzerine ilave edip, açılmamaları için üzerine bir tabak kapatın ve kısık ateşte pişirin.