Gün geçmiyor ki yeni bir beslenme akımı karşımıza çıkmasın. Kimi hiç hayvansal gıdalarla beslenmiyor. Kimi beslenme listesinde bütün gıdalara yer vermenin sağlıklı olduğunu savunuyor. Peki ama pesketaryen diyeti nedir? Pesketaryenler ne yiyor, ne içiyor?
Kırmızı et ve beyaz et tüketmiyorsunuz. Bu ifadeye bakarak size vejetaryen diyenlere de itirazınız var. Çünkü balık tüketiyorsunuz. Ama beslenme şeklinize ne isim vereceğinizi bilmiyorsanız sizi aydınlatalım. Siz bir pesketaryensiniz?
Pesketaryen beslenme, özü itibarıyla vejetaryen beslenme şekline deniz mahsullerinin de dahil edildiği bir beslenme şeklidir. Yani pesketaryenler kırmızı et ve kümes hayvanlarını tüketmezler. İtalyanca’da pesce yani balık sözcüğü ile İngilizce’deki vejetaryen sözcüklerinden türetilmiş olan pesketaryen diyetinde sebze, meyve, deniz ürünleri, süt, yumurta, kuruyemiş ve kurubaklagiller yer alıyor. İdeal bir pesketaryen menü, yeşilliklerin ve sebzelerin yüzde 50, deniz mahsullerini veya bitki proteinlerinin yüzde 25, tam tahılların veya diğer karbonhidratların ise yüzde 25 oranında beslenme listesine dahil edilmesinden meydana geliyor.
Bu beslenme şeklinde bolca deniz ürünlerinin tüketildiği için vücuda Omega 3 yağ asitleri alınıyor. Bu yağ asitleri ise kolesterol düzeyini düşürerek kalp rahatsızlığı riskini minimuma indiriyor. Özellikle hamilelerin yeterli miktarda Omega 3 alması, bebeğin zekâ gelişimi ve görme kabiliyetine olumlu yönde katkı sağlıyor. Cilt altı bağ dokusunun korunmasına da yardımcı olan Omega 3, bu özelliği sayesinde yaşlanmanın ve kırışıklığın da önüne geçiyor. Omega 3 ayrıca depresyon, anksiyete gibi psikolojik problemlerin giderilmesinde son derece büyük bir rol oynuyor. Omega 3, eklem ağrısı ve iltihap konusunda da faydalı. Bolca deniz mahsulleri tüketilmesine bağlı olarak vücuttaki oluşabilecek iltihaplanmanın da önüne geçilmiş olunuyor. Pesketaryen beslenme aslında besleyici ama aynı zamanda düşük kalorili yiyeceklerden oluşan bir diyet şeklidir. Daha az kalori ise daha az kilo demektir. Bu beslenme şekli aynı zamanda metabolizmanın hızlandırılmasına da yardımcı oluyor.
Derleme kaynaklar:
https://www.gidahatti.com, https://bakimsaglik.com, https://www.cnnturk.com https://www.beslendik.com, https://www.acibadem.com.tr