Sürekli çalışıyor ancak yine de masanızda bir dağ gibi yığılan işleri bitiremiyor musunuz? Zamanınızın hiçbir şeye yetmediğini mi düşünüyorsunuz? Odaklanma hayatınızda çözüme kavuşturamadığınız yegâne şey mi? O zaman Pomodoro tekniği ile tanışmaya ne dersiniz?
Günümüzün en önemli değeri zaman. Zamandan bol ne var sözünün tam aksine üzerinde hakimiyetimizin en az olduğu kavram da yine zaman. Evet belki zamanı durduramıyoruz ama belki de aynı tempoyu tutturmak mümkündür. Peki ama nasıl? Elbette Pomodoro tekniği ile…
Pomodoro tekniği nasıl ortaya çıktı?
Pomodoro tekniğinin ortaya çıkış hikayesi 1980’li yıllara dayanıyor. Üniversitenin ilk yıllarında hiçbir şeye tam konsantre olamayan bunun yanında verimli bir çalışma performansı gösteremeyen Francesco Cirillo, bir gün kampüste ders çalışırken arkadaşlarını ve daha da ötesinde kendisini gözlemlemeye karar verir. Gözlem sonucunda nasıl organize olduğunu ve nasıl çalıştığını arkadaşlarıyla kıyaslar ve temel sebebinin çok sayıdaki rahatsız edici ve işin bölünmesine yol açan etken ile düşük konsantrasyon ve motivasyon olduğunu fark eder. Ardından kendisine kesintisiz bir şekilde sadece 10 dakika çalışıp çalışamayacağını sorar ve işe koyulur. Bunun için bir zaman yöneticisine ihtiyacı vardır ve aradığını da domates şeklindeki bir mutfak zamanlayıcısında bulur. Böylece İtalyanca domates anlamına gelen “Pomodoro” sözcüğü tekniğe de ismini verir. İlk denemelerinde istediği başarı grafiğini yakalayamayan Francesco Cirillo, zamanla tekniği geliştirerek hem özel yaşamında hem de okul hayatında başarıya ulaşır. Bu teknikte amaç motivasyonu sabit hale getirmek, iş yetiştirmeye çalışırken ortaya çıkan stresi minimuma indirmek, odaklanma ve konsantrasyonu arttırmaktır.
Pomodoro tekniği nasıl uygulanır?
Pomodoro “böl ve yönet” prensibi üzerine yapılandırılıyor.
Klasik bir Pomodoro seansı toplam 30 dakikadan oluşuyor:
25 dakika kesintisiz çalışma + 5 dakika mola = 30 dakika
Aynı şekilde, 3 set daha bu şekilde çalışıldıktan sonra 25-30 dakikalık uzun bir mola veriliyor.
Temel uygulama prensipleri
Öncelikle günü planlamakla işe başlamak gerekiyor. Yapılması gereken işleri aciliyet ve önem sırasına göre bir liste haline getirdikten sonra bunları tamamlayabilmek için ihtiyacınız olan süreyi de ortama olarak belirleyin. Belirlediğiniz her bir süre için gerekli olan Pomodoro seansını da belirleyin. Daha sonra kronometre veya cep telefonu alarmı gibi bir zaman yöneticisi bulun ve 25 dakikaya ayarlayarak çalışmaya başlayın ve her ne olursa olsun bu süre boyunca yalnızca yaptığınız işe odaklanın. Bu süre zarfında herhangi bir dış etmen tarafından bölünmeniz halinde zamanı durdurup sıfırdan başlatın. Zaman bitince her ne olursa olsun tek bir dakika bile işe devam etmeyin. 5 dakikalık dinlenme molanızda ise az önce yaptığınız işe dair hiçbir şey düşünmeyin. Mola bitince, zamanlayıcı tekrar ayarlayın ve işinize kaldığınız yerden devam edin. 4. Pomodoro seansını da tamamladığınızda 25-30 dakikalık uzun bir mola verin. Bu mola esnasında, çalışırken cevap veremediğiniz aramalara dönebilir, bir şeyler atıştırıp kahve içebilir ya da çalışma arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. Bir görevi bitirdiğinizde vaktiniz kalmışsa bu süreyi, yaptıklarınızın üzerinden tekrar geçmek, ufak düzeltmeler yapmak ve notlar almak için kullanabilirsiniz. Elinizdeki iş, içinde bulunduğunuz Pomodoro seansının ilk 5 dakikasında bitmişse ve herhangi bir revizyona da gerek olduğunu düşünmüyorsanız o iş aslında bir önceki seansta bitmiş demektir. Bu nedenle bu seansı silebilirsiniz. Günün sonunda ise güne başlarken oluşturduğunuz listenizi gözden geçirmenizi öneririz. Yapmanız gereken işler için ön gördüğünüz süre tahminleri gerçekçi miydi? Ne kadarını başarabildiniz? Hangi işleriniz sarktı ve neden plan dışına çıktınız? Bu sorular zaman yönetimi konusundaki eksiklerinizi görmenize ve bu eksikleri gidermenize yardımcı olacaktır.
Araya başka şeyler girerse
Diyelim ki çalışma seansı esnasında bir arkadaşınızı armanız gerektiği hatırladınız, bir evrakı birine teslim etmediğinizi fark ettiniz ya da sizi bir müşteriniz arıyor. Bu durumda ne yapacaksınız. Cirillo’nun tavsiyesi kendinize şu soruları sormanız:
- Bu gerçekten acil mi?
- Mola verdiğim esnada yapmak üzere erteleyebilir miyim?”
- Bunu yarın halletmemde bir sakınca var mı?
Durumun önem ve aciliyetine göre, çalışmanıza devam edebilir ya da seansı sonlandırabilirsiniz. Ancak önemli olan, yapılacaklar listenize bu kesintileri mutlaka not almak. Böylece çalışmanız süresince sizi nelerin kesintiye uğrattığını net olarak görebilir ve bu bölünmelere müdahale etme şansını bulabilirsiniz. İşte Pomodoro tekniği bu kadar basit. Ne dersiniz bizce denemekte fayda var.