Tarif ve Fotoğraflar: Cansu Coşkun
Kereviz doğanın bizlere bahşettiği türlü türlü faydasıyla öne çıkan, bolca tüketmenin çok önemli ve faydalı olduğu bir sebze. Tadını seven seviyor ama eskiden benim de içinde bulunduğum bir kesim, bir türlü sevemiyor ve tüketmekte zorlanıyor. Aslında önyargıları bir kenara bırakıp çeşitli türlerini denerseniz anlayacaksınız ki çok lezzetli bir hale gelebiliyor. Ayrıca sapından köküne kadar hafta da en az 2-3 kere tüketmek kendinize yaptığınız bir iyilik olacaktır. Nasıl tüketimi arttırabiliriz derseniz, sapını her sabah sirkeli ve limonlu su ile katı meyve sıkacağından geçirerek tüketebilirsiniz. Kereviz sapı suyunun faydalarını araştırıp beslenme biçimlerine katmakta fayda var. Bu su kesinlikle size birçok anlamda çok iyi gelecek. Sindirimden tutun, cildinize bile içten dışarı yansıyacak olan bir parlaklık ve canlılık getirecek. Kök kerevize gelince, size bildiğimiz kereviz yemeğini bir de mandalina ile denemenizi önereceğim. Kerevizi pişirirken içine hem suyunu hem kendisini katacağınız mandalinanın yemeğin lezzetini ne kadar arttırdığına inanamayacaksınız. Diğer yandan şu zamanlarda iyice popüler olan kerevizden patates kızartmasını da eklemeden geçmeyeyim. Kereviz kökünü parmak patates şeklinde doğrayıp, zeytinyağı ve çeşitli baharatlar ile beraber harmanlayıp fırınladığınızda hem çocuklarınız hem kendiniz için muhteşem bir patates kızartması alternatifi elde edeceksiniz.
Benim sizlere bugün vermek istediğim tarifte annemin bana kerevizi sevdirtmek ve daha çok tükettirebilmek için yaptığı, farklı, lezzetli ve çok ferah bir kereviz salatası tarifi. Hem yapımı kolay, hem görselliği misafirlere gönül rahatlığıyla sunulacak türden, hem de çok sağlıklı!
Malzemeler:
-1-2 portakal
-1 kök kereviz
-1 yeşil elma
-2 yemek kaşığı süzme yoğurt
-2 yemek kaşığı normal yoğurt
-Süsleme için maydanoz ve ceviz
Hazırlanışı:
Öncelikle soymuş olduğumuz kerevizi ve yeşil elmayı tamamen rendeleyelim. Özellikle kerevizi kararmaması için rendelediğimiz gibi bekletmeden çırptığımız yoğurt karışımı ile harmanlayalım. Karışıma yeşil elmayı da ekleyip iyice harmanladıktan sonra son aşama olarak dilimlediğimiz portakalların üzerine hazırladığımız salatayı paylaştırıp, üzerini maydanoz yaprağı ve cevizle süsleyelim. İşte bu kadar! Afiyet olsun…