Tarif ve fotoğraflar: Cansu Coşkun
Levrek için malzemeler:
- 2 adet büyük deniz levreği
- 1 adet limon
- 3 adet portakal
- 3-4 çorba kaşığı bal
- 2 çorba kaşığı soya sosu (isteğe bağlı)
- Taze biberiye
- Zeytinyağı
- İsteğe bağlı tuz-karabiber-pul biber
- 1-1.5 su bardağı yeşil mercimek
Hazırlanışı:
Öncelikle 1 bardak mercimeği biraz diri kalacak şekilde suda haşlayalım, zaten portakal suyunda biraz daha pişecekleri için tamamıyla yumuşatmamak bu noktada çok önemli. Haşlanınca epeyce hacimli bir mercimek elde etmiş olacağız. Yaklaşık 2-3 adet büyük portakalı sıkıp, suyunu tencerede zeytinyağı, tuz, karabiber ile harmanlayıp biraz pişirdikten sonra mercimeği ilave edelim, portakal suyunu mercimeğe eşit biçimde yedirdikten sonra kenarda düşük derecede beklemeye alalım.
Şimdi balığa başlayabiliriz. Öncelikle ben buharlı fırın kullandım ancak siz buharda pişirme aparatı, tenceresi veya direkt olarak yağlı kağıt ile fırında pişirebilirsiniz, lezzet fark etmeyecektir.
Balığımız bütün olduğu için özellikle içini iyice temizlemek çok önemli. Temizleme işleminiz bittikten sonra kağıt havluyla nemini alın, tuz ve karabiberi doğrudan serperek yüzeylerini lezzetlendirin. Balığın sosu için 2 kaşık soya sosuna zeytinyağı ve 3-4 çorba kaşığı bal ekleyin. Soya sosu kullanmıyorsanız direkt zeytinyağı ile balı karıştırabilirsiniz. Yarım limon ve mercimek için sıktığınız portakal suyundan birkaç kaşık eklemeniz lezzeti arttırır. Elde ettiğiniz sosa tuz, karabiber, pul biber başta olmak üzere dilediğiniz baharatları ekleyin. Hatta biraz sarımsak bile rendeleyebilirsiniz. Sonuçta elde ettiğiniz sos sıvı kıvamda değil yoğun, doygun ve fırçayla balığın yüzeylerine sürülebilen bir kıvamda olmalı. Kıvam fazla sulu ise bal eklemesi yaparak tekrardan doygunlaştırabilirsiniz.
Sos hazır olduktan sonra temizlediğiniz balıklarınızı yağlı kağıt üzerine olacak şekilde fırında pişirecekseniz fırın tepsisine, buharda pişirecekseniz aparatınızın üzerine yerleştirin. Her yüzeyine fırça yardımıyla bol bol sos yedirin. Yüzeylerine birkaç yerden olmak üzere kesik atarak bu kesikleri taze biberiye ile doldurun. Artan sosu, limon ve portakal suyunu da balıkların üzerine döküp, bu suyun içinde lezzetlenerek pişmeleri için olanak tanıyın. Fırında pişirecekseniz de suyun içine hapsolacak şekilde yağlı kağıda sarıp kitleyin. 20-25 dakika kendi buharında ve suyunda pişmesini bekleyin.
Hazır olduklarında çıkarıp portakallı mercimeğinizi yaydığınız bir tabağın üzerine resimde ki gibi yerleştirin. Ben görsel amaçlı pazı yapraklarıyla balıklara altlık yapmayı tercih ettim. Ayrıca üzerine kullandığınız limon ve portakalların kabuklarını rendelemeniz çok hoş bir görsele sahip olmasını sağlayacaktır.
Pancarlı Humus yapımı:
Hem göze hem mideye hitap eden, ayrıca levreğin yanına çok yakışan pancarlı humusu yapmak çok basit! Klasik humus tarifine 1 adet fırınlanmış ve soyulmuş pancarı ilave edip robotta çekerek kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Pancarı haşlamayı da tercih edebilirsiniz ama benim kişisel tercihim kabuğuyla beraber fırınlanmış ve sonradan soyulmuş pancarın daha lezzetli olduğu yönünde. Sunumuna gelince, humusu yayvan ve yuvarlak bir tabağa aldıktan sonra ortadan başlayarak bir kaşığın arkasıyla girdap şeklinde oyuk açın. Oyukların içine biraz zeytinyağı gezdirin ve humusun üzerini dolmalık fıstık, çörek otu, haşhaş tohumu, kabak çekirdeği ile süsleyin. Ben tam ortasına dereotu ve frenk soğanı, tabak kenarına ise wasa dilimleri koydum.
Böylelikle hem doyurucu, hem yapımı kolay, hem zengin ve görseli güçlü akşam yemeğiniz hazır. Şimdiden afiyet olsun…