Erken zaman kısıtlamalı beslenme, bir kişinin yemek saatlerini günün ilk 6 ila 8 saatiyle sınırlaması anlamına geliyor. Araştırmacılar bu beslenme şeklinin kan şekeri seviyelerindeki dalgalanmaları dengelemeye yardımcı olabileceğini ve prediyabet (gizli şeker) gelişme riskini azaltabileceğini söylüyorlar. Zaman kısıtlamalı erken beslenmenin etkili olmasının bir nedeninin, insanların yemek yemeyi bitirdikten sonra günün geri kalanında fiziksel olarak aktif olmalarına izin vermesi olduğu da belirtiliyor.
Henüz hakemli bir dergide yayınlanmamış olan bulgularında araştırmacılar, bu tür aralıklı orucun kan şekeri seviyelerinin normal seviyelerin üzerinde olduğu süreyi de azaltabileceğini ifade ediyorlar.
Araştırmanın yazarlarından endokrinoloji uzmanı olan Dr. Joanne Bruno açıklamasında, bu diyet stratejisinin sadece bir hafta uygulanmasının kan şekeri seviyelerindeki dalgalanmaları ve kan şekerinin normal seviyelerin üzerine çıkma süresini azalttığını gösterdiğini ifade etti.
Prediyabet için yemek yeme zamanları nasıl incelendi?
Erken zaman kısıtlamalı beslenme, yemek yemeyi günün sadece ilk 6 ila 8 saatiyle sınırlandıran bir beslenme şekli. Araştırmacılar, bu diyet yönteminin kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkisini incelemek için, erken zamanda kısıtlı beslenmeyi normal bir diyet modeliyle karşılaştırdıkları bir çalışma geliştirdiler.
Prediyabet ya da obezite hastası olan 10 katılımcı, kalorilerinin %80’ini saat 13.00’den önce ve kalorilerinin %50’sini saat 16.00’dan sonra alan iki beslenme grubuna ayrıldı. 7 gün sonunda gruplar yer değiştirip diğer saat aralığına geçtiler.
Çalışma katılımcıları çalışma süresince sürekli bir glikoz monitörü taktılar. Ayrıca, çalışma başlamadan önce ve ayrıca 7. ve 14. günlerde glikoz toleransları test edildi.
Araştırmacılar, katılımcıların kilosunun çalışmanın iki haftası boyunca sabit kaldığını tespit etti. Erken saatlerde kısıtlı beslenme şeklinin, normal beslenme düzenine kıyasla kan şekeri aralığının üzerinde geçirilen sürenin azalmasını sağladığı görüldü. Elbette zaman kısıtlamalı erken beslenmenin kan şekeri seviyelerini iyileştirmek için etkili bir müdahale stratejisi olarak kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
Zaman kısıtlı beslenmenin faydaları
ABD’de aile ve obezite hekimliği yapan farklı bir uzman Dr. Pouya Shafipour da çalışmanın bulgularının şaşırtıcı olmadığını ve hastalarına yönelik kendi tavsiyelerini desteklediğini ifade etti. “2015’ten beri zaman kısıtlı yemek yemeyi öneriyorum. Bunu kendim de uygulamaya başladım. Araştırmalar, uzun süreli açlık ve kısıtlı yeme süresinin insülin duyarlılığına ve kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olduğunu gösteriyor. Yani vücudu gece geç saatlerde girdiğimiz ketozis seviyesine sokuyor ya da bu seviyeyi uzatıyor. Böylece ketozis bir anlamda kan şekeri kontrolünü daha dengeli hale getiriyor ve kan şekerindeki iniş çıkışları, iniş çıkışları önlüyor.” diyor.
Uzmanlar, kalorilerin çoğunu günün erken saatlerinde yemenin olası bir faydasının, yemekten sonra aktif olma fırsatına sahip olmak olduğunu söylüyor. Akşam saatlerinde yenen ağır yemekler günün en büyük öğünü oluyor ve sonrasında hareketsiz kalıyoruz, televizyonun ya da bilgisayarın karşısına oturuyor, sonra da uyuyoruz ve yaklaşık sekiz saat boyunca hareket etmiyoruz. Bu nedenle zaman kısıtlamalı beslenmenin kardiyo-metabolik sağlık için faydalı olabileceğini, ancak bunun bir doktorun yönlendirmesi altında yapılması gerektiğini görüşü yaygın.
Kaynak: Medical News Today