Premenopoz evresindeyseniz çenenizde biten tüyler sıkıntılarınızın en küçüğüdür.
Premenopoz ya da Perimenopoz bedenin ruhsal ve bedensel olarak menopoz dönemine hazırlandığı geçiş sürecidir. Kadının yaşam döngüsünün, aktif üreme evresinden menopoz evresine geçişini ifade eder. Bu dönemde:
- Adet döngüsü düzensizliği
- Kilo alımı
- Sıcak basmaları
- Vajinal kuruluk ve libido azalması
- Ruh hallerinde değişiklikler
- Uyku düzensizlikleri
. Uykuda terleme
- Sindirim sorunları
- Saç dökülmesi
- Depresyon ve anksiyete
- Bilişsel işlev azalması
…ve çok daha fazlası yaşanabilir.
Vücudumuz ve zihinsel durumumuzdaki bu değişikliklerin çoğu, endokrinolojik sistemde, ergenlikten beri vücutta aktif olan hormonların üretimindeki dalgalanmalardan kaynaklanır.
Premenopoz, kadınlarda büyük bir değişim döneminin başlangıcıdır. Bu değişiklikler, bunları yaşayanlar için bile, gizemini koruyan bir süreçtir.
Endokrinolojik sistem, bu hormonları günden güne üretirken, birdenbire, yapması gerekenler konusunda kafası karışık hale gelir. Bu da üç ana hormon seviyesinin dengesizliğinden kaynaklanır.
Östrojen
Östrojen, kadınların yaşamları boyunca, adet döngüsü haricinde, sabit seviyelerde dolaşır. Premenopozda her şey değişir. Östrojen üretimi, premenopoz sırasında düzensiz hale gelir.
Kadınlık hormonu olarak kabul edilen östrojen, üretim fonksiyonlarının birçoğundan, göğüs dokusunun büyümesinden, adet sırasında uterus astarını kalınlaştırmaktan, kasık ve koltuk altı kıllarının büyümesinden, kemik yoğunluğunu korumaktan ve daha pek çok şeyden sorumludur.
Östrojenin çoğu yumurtalıklar, bir miktarı da adrenal bezler ve yağ hücreleri tarafından üretilir.
Orta yaş ve premenopoz sırasında üretim seviyeleri dalgalandığından, semptomlar da değişir. Yüksek östrojen üretimi şişkinliğe, hassas göğüslere ve daha fazlasına; düşük seviyeler de sıcak basmaları, gece terlemeleri, uykusuzluk, kemik yoğunluğu kaybı, cinsel isteksizlik, yorgunluk ve diğer benzer semptomlara neden olabilir.
Progesteron
Yumurtalıklarda üretilen progesteron, rahmin üremeye hazırlanmasına ve gebe kalmaya yardımcı olan hormondur. Progesteron üretimi bir kadının yaşamı boyunca sabittir. Adet döngülerinin düzenli, tutarlı ve öngörülebilir olmasını sağlar. Üretimi yumurtlamadan sonra artar ve uterus astarını daha kalın hale getirir. Böylece döllenmiş bir yumurta orada tutunabilir ve hamilelik gerçekleşir.
Premenopoz sırasında, yumurtlama seyrekleştiği için daha az progesteron üretilir. Bununla birlikte kramplar kötüleşir, ruh hali değişimleri başlar, yorgunluk, beyin sisi ve daha fazlası görülür.
Testosteron
Testosteron erkeklik hormonu olarak kabul edilse de kadınların hormon döngülerinde de aktif rol oynar. Yumurtalıklar ve adrenal bezler tarafından üretilir. Östrojenle birlikte cinsel dürtüyü düzenlemeye yardımcı olur. Kemik ve kas kütlesinin dayanıklılığına katkıda bulunur.
20’li yaşlar bittikten sonra, testosteron üretimi düşüşe geçer. Testosteron düşüşünün etkileri bilim insanları arasında tartışılsa da bu düşüşün, premenopoz ve menopoz yaşayan kadınlar için etkisi genellikle düşük libido olur.
Premenopoz semptomları yaşıyorsanız, hormonlarınızı dengelemeye yardımcı olması için bir endokrinolog ile görüşün veya beslenme, adaptojenler ve diğer doğal yöntemleri nasıl kullanacağınızı araştırın.
Kaynak: https://pedramshojai.medium.com/