Çin’de “ölümsüzlük iksiri” olarak bilinen ve Uzak Doğu’daki geçmişi 2000 yıl öncesine dayanan kombu çayına mercek tutuyoruz.
Kombu çayı siyah çay ve farklı şeker kaynakları (şeker pancarı, meyve ya da bal) ile hazırlanan fermente bir içecek. Fermentasyon sürecinden geçtiği için probiyotik özellikler taşıyor. Bu sağlıklı bakteriler sindirim yolunda sıralanarak enfeksiyon ve hastalıklarla
savaşıyor, bağışıklık sistemini destekliyor. Kombu çayı şekerle birleştirildiğinde fermantasyon sürecini başlatmaktan sorumlu olan bir bakteri ve maya kolonisi içeriyor.
Çay-şeker solüsyonu
SCOBY (bakteri ve maya simbiyotik kültürü) olarak bilinen bu bakteri ve maya kolonisi tarafından fermente ediliyor. Mayalanma sürecinde bakterilerin bir araya gelmesi ile mantar benzeri bir form oluşturuyor ancak sanılanın aksine SCOBY bir mantar değil! Fermantasyon sürecinin ardından kombu çayı karbonatlaşıyor; sirke, B vitaminleri, enzimler, probiyotikler ve yüksek asit konsantrasyonu içeriğine kavuşuyor.
Nasıl yapılıyor?
Çelik bir tencerede 3 lt. su kaynatın. Ocaktan alıp 9-10 adet çay poşeti ve 1,5 su
bardağı şekeri ekleyin; şeker eriyene kadar karıştırın. 15 dakika demleyip çay poşetlerini
tencereden çıkartın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyan çayı büyük bir
cam şişeye alın. Kombucha kültürünü ılık suda yıkadıktan sonra kavanozdaki sıvının içine
koyun. Kavanozun ağzını iyice kapatın. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmadan
oda sıcaklığında 7-10 gün mayalanmaya bırakın.
Nasıl tüketiliyor?
Kombu çayının sabahları aç karına bir bardak içilmesi tavsiye ediliyor. Taze meyve suyuyla karıştırarak tüketebilirsiniz. Kronik bir hastalığınız, reçeli ilaç kullanımı gerektiren bir rahatsızlığınız ya da hamilelik gibi özel bir durumunuz varsa, tüketmeden önce doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.