Ticari probiyotikleri inceleyen bir araştırmaya göre, bu takviyeleri dikkatle tüketmek gerekiyor. Ambalajın hiçbir yerinde belirtilmeyen bazı riskler sağlığımız için tehlike oluşturabiliyor.
Bağırsak mikrobiyomumuzun bize nasıl yardımcı olduğu veya zarar verdiği konusunda hala öğrenmemiz gereken çok şey var.
Vücudunuza herhangi bir şey eklemek söz konusu olduğunda, tam olarak ihtiyacınız olanı aldığınızdan emin olmalısınız.
Araştırma ticari probiyotiklerle ilgili aşağıdaki riskleri vurguladı:
- Tanımlanmayan veya etiketlenmeyen içeriklerin varlığı
- Antibiyotik direnç genlerinin mevcut olması
- Listelenen bakterilerin bile içerikte olmaması
Bunlar neden risk yaratabilir?
Bakteriler söz konusu olduğunda, farklı tanımlama seviyeleri vardır. Bir bakteri için, genellikle cins (Escherichia) ve tür (coli) tanımını duyarız. Ancak bir türde bile, suş adı verilen farklı bakteri çeşitleri vardır. Suş, probiyotik mikroorganizmaların genetik olarak özelleşmiş alt türleridir. Probiyotik seçiminde suş seçimi hayati derecede önemlidir. Seçilen suş yanlış veya ürün suşlardan oluşmuyorsa paranız ve zamanınız boşa gidiyor demektir.
Farklı bakteri türlerinin farklı yetenekleri, farklı genleri vardır. Farklı materyalleri yerler ve farklı nişleri doldurabilirler. Bir bakteri türünü diğeriyle değiştiremezsiniz.
Antibiyotik Direnç Genlerine Dikkat!
Bakteriler, gen takasını sever. İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler genlerini yalnızca dikey aktarım yoluyla alır. Bakteriler ise yatay gen transferini de gerçekleştirirler. Düzenli olarak genlerin kopyalarını çıkarır ve çevrelerine saçarlar. Diğer bakteriler de bu genetik materyali alıp kullanmaya başlayabilirler.
Bu, antibiyotik direnci söz konusu olduğunda ciddi bir endişe kaynağıdır. Bakteri antibiyotiğe direnç geliştirirse, çoğalması bile gerekmez; antibiyotiğe dirençli bileşeni kodlayan geni paylaşabilir ve diğer ilgisiz bakteriler de onu alabilir.
Araştırmacılar, probiyotiklerin çoğunun antibiyotik direnç genlerine sahip olduğunu ve bazı probiyotiklerin birden fazla farklı antibiyotik ilacına bile dirençli olduğunu buldular.
Diyetinize probiyotikleri eklediğinizde, doğal mikrobiyomunuza, enfeksiyonla savaşmak için kullanılacak ilaçlara karşı direnmeyi öğreterek, yanlışlıkla bir hastalığın veya enfeksiyonun tedavisini daha zor hale getirebilirsiniz.
Satın Aldığınız Şeyi Anlamak
Probiyotik satın aldığınızda, almayı amaçladığınız bakteri türlerini edindiğinizden emin olmalısınız.
Bazı bakteri türlerinin, aynı gruplamada hem probiyotik hem de potansiyel olarak tehlikeli türlere sahip olduğu düşünüldüğünde, en azından etikette yazılanları elde ettiğinize dair temel beklentilere sahip olmalısınız.
En doğrusu, diyetinizin kalitesini arttırmak ve prebiyotiklere daha fazla odaklanmaktır. Prebiyotikler, bağırsağınızdaki bakterilerin yiyebileceği bileşikleri içeren gıdalardır.
İlle de ticari bir probiyotik almayı düşünüyorsanız, mevcut içeriğin belirtilmesi de dahil, net etiketlere sahip bir markayı tercih etmelisiniz. O zaman bile, etikette listelenen bakterileri gerçekten içerdiklerine dair bağımsız bir onay almak gerekebilir. En iyi dikkatli olmak!
Kaynak: